Wednesday, October 7, 2015

Sarapan Lempeng Pun Sedap..◕ ‿-

Assalamuaalaikum wbt...

Lempeng..kampung je bunyinya..apa nak kisah dah kami memang anak kampung kot, bangga apa jadi orang kampung..hehe. Lempeng, salah satu sarapan kegemaran kami 3 beranak...kadang2 bukan sarapan pun tiba2 je anak bujang me " ummi, buat lempeng boleh ?". Dia memang suka..dicicah dengan susu pekat manis...macam ummi dia  -

Kalau en hubby pula, dia lebih suka cicah dgn sos ataupun sambal bilis...tak pun cicah dgn sambal sardin. Lempeng yang me buat sangat senang, bahan2nya hanya 1 1/2 sudu besar susu pekat manis, 1/2 sudu marjerin atau butter yg dicairkan, gandum & air secukupnya..itu je..adunan jangan terlalu cair dan pekat. Masa nak masak tu ..sapu non stick pan dgn sedikit minyak masak..tak nak sapu minyak masak pun ok sebab guna non stick...Dan jangan terlalu tebal...
Alhamdulillah husband & anak jenis yg makan tak byk songeh


Yg ni me punya..
+ikan bilis tumbuk+hirisan bwg besar+hirisan lada benggala merah & hijau
makan dgn Sup Tulang..hmm not bad
*eh bukan kita yg ckp tau..en hubby yg ckp ;)

8 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Lempeng ni memang simple jer Norma..
Regu dengan apa jua cicahnya .. sedap ajer..

Zaza Abdul Latif said...

Lempeng campuran tu dah macam Pizza je ingredient dalam tu..
cicah dengan sup? tak pernah try lagi.. ;)

ziana eunos said...

singgah & follow #315

http://zianaeunos.blogspot.my

Juls Julie80 said...

Assalam Sis

kite pun org kpg...kalau cite pasal lempeng tu, mmg x malu la ngaku mknn hari1 masa kecik2 dulu...sedappppppp..

sampai skrg mmg rajin buat...makan ngan sambal bilis.. klu hubby dia suka cicah susu jer..heheh

MizzTina said...

lempeng feveret kami gak.. makan cicah sambal sardin.. perghhh

Norma NML said...

@Zaza Abdul Latifsedap, cuma sup tu kena buat pekat sikit..cuba la :

Norma NML said...

@ziana eunosThx Ziana..done follow u as well :)

Bihah Arrose said...

Kak, lempeng memang sedap :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...