Wednesday, November 25, 2015

♨Sambal Tumbuk/Ketuk Versi MaaMieIqi ◕ ‿-

Assalamualaikum wbt...

Sambal Ketuk ni me buat weekend hari tu...Tak tahu nak masak apa...teringat pasal seorg rakan blogger  update pasal Sambal Ketuk, macam sedap jer..tak pernah buat...Kalau Sambal Pauh(Mempelam) Ikan Kering tahu le ;). Lama tak buat , rindu la pulak..

Resepi u all boleh tengok kat sini...tapi sambal ketuk me ni kurang berminyak sebab goreng guna minyak yang sedikit...tak letak belacan sebab me tak boleh makan belacan...then kurang ikan bilis sebab itu je stok yang tinggal dalam peti ais. 

Dan inilah hasilnya tung tang tung tang kat dapur..hihi..
Hmm..makan ni memang menambah selera...
Yg ni anak yg punya,,bukan umminya ye ;)
Naqiuddin asyik dok cakap pedas tapi best, berpeluh dahi menahan pedas tapi siap tambah nasi lagi tu..pahtu siap order suruh buat lagi..

Me akui Sambal Ketuk ni memang pembuka selera, kalau orang yang dah biasa buat sure lagi sedap Sambal Tumbuk dorang buat tu...

Tuesday, November 24, 2015

Bukan Manjakan...

Assalamualaikum wbt....

Cuti sekolah dah pun bermula, inshaaAllah kalau takde aral melintang si bujang me akan join kem untuk cuti sekolah selama 3 minggu...at least masa dia tak lah terbuang macam tu je...yang enting dia yang nak join bukannya atas paksaan ok.

Semalam balik kerja terus ajak pi shopping mall, nak beli skateboard katanya...hari tu sibuk dengan fingerboard....hmm dah namanya anak lelaki..ikutkan hati me tak berapa suka dia main benda ni...agak bahaya kot kalau tak biasa. Tapi tak sampai hati la pulak kalau tak bagi sebab dia sanggup guna duit yang dia kumpul...so jangan cakap me terlalu manjakan dan ikutkan apa yang anak nak...but it's his own effort. Kami cuba memahami perasaan dia as anak tunggal...main sorang2...
Sesi memilih..serba slh nk yg mana satu..:)
Finally he decided ...jd qc la tiba2..:)
Ginilah rupanya..
Yg ni untuk beginner je, harga pun tak mahal...harga skateboard kalau yang profesional main tu boleh tahan harganya..boleh cecah ribuan ringgit..idok le ummi ni nak belikan ye anak...walaupun kumpul duit sendiri rasa macam tak berbaloi...cukuplah ada sekadar untuk lepaskan rasa nak skateboarding kan..

Tak sempat lagi nak main ..tunggu weekeend la baru boleh..kena ada yang awasi sebab langsung tak pernah main..bahaya tau..

PS : Untuk parents yang tak tahu nak bawa anak2 kemana-mana apa kata bawa mereka pi tengok movie...macam best je movie ni...

In The Heart Of The Sea...kisah ikan paus ... 

Wednesday, November 18, 2015

Alhamdulillah...

Assalamualaikum wbt....

Alhamdulillah...semalam anak bujang me dah pun terima result UPSR & PSRA...kami sebagai parent awal2 dah apply cuti sebab nak sama2 ada dengan dia masa terima result.

Masa menunggu berdebar tu tetap ada, begitu juga dgn parents yang lain... tapi apa2pun seperti yang me & en hubby dah bincang..kami redha walau apapun keputusannya sebab kami tahu anak kami dah usaha sebaik mungkin...ikut jadual belajar..malah menonton tv pun dia kurang..internet pun kami hadkan..amalan solat hajat & mengaji pun dia dah buat...tapi itu rezeki dia..alhamdulillah walaupun tak cemerlang seperti yang dia inginkan..kami bersyukur. Lagipun perjalanan masih jauh...itu baru permulaan. 

Apa yang penting ilmu akhirat jangan putus..walaupun PSRA tak keseluruhan dapat mumtaz tapi kami happy hafazan dia dapat mumtaz. 

Buat Naqiuddin...
Perjalanan masih jauh syg.....ummi faham perasaan Naqiuddin...ummi nampak gelisahnya masa tunggu pengumuman tu, ummi tahu Naqiuddin sedikit kecewa sbb result tak seperti yg diimpikan...don't feel down ok...anggap itu belum ada rezeki untuk dapat yang terbaik... ummi dan abah sentiasa menyokong dan mendoakan kejayaan Naqiuddin...tidak cemerlang tak bererti gagal...yang paling penting jangan cetek ilmu agama...ilmu akhirat yang lebih penting...dimana-manapun sentiasa ingat Allah...amalkan apa yang abah pesan...jangan lupa solat hajat & mengaji setiap hari...no matter what we love u so much ok...
Tahniah syg ummi ♥♥

p/s : Kejayaan duniawi hanya untuk sementara...kejarlah bekalan akhirat...itu lagi penting

Monday, November 16, 2015

Minat Baru ~ Fingerboard

Assalamualaikum wbt...

Minat baru anak bujang me...fingerboard...kalau tengok dengan mata kasar me...apalah mainan budak2 zaman sekarang ni...macam2...yang terbaru ni main skateboard pakai jari...fingerboard..

Tak silap me, minggu lepas dia beli satu kat my one shop..murah je baru rm2 kot...dok ulang la main yang tu...dari apa yang dia dok borak kat 'whatsapp' dengan kengkawan sekolah dia, me tahu yang kengkawan pun main benda tu. Naqiuddin punya pesen apa2 hal yang dia minat dia akan google..nak tahu lebih detail..dari segi saiz, jenis, material...then dengar dia sebut griptape,deck, ring...macam2 la...siap cari seller online & whatsapp tanya macam2... 
Tak sbr tu..nak hr ni jgk (semalam la ni)
Tapi abahnya tak brp galakkan dia berurusan dgn strangers
sebab tu apa2 hal kami pesan kena tya dulu...
Petang semalam ajak ke Alamanda , katanya kawan ada beli yang lagi canggih kat ToysRUs....ikutkan je la sebab sekarang dah tak 'terikat' dengan exam bagai kan. Lagipun benda nampak depan mata, kalau beli online tak tentu rupanya.
Abah yg setia melayan..boy kan ;)
Tengok tu..mcm2 pattern ada...
yg buat dia pening nak pilih...hihi
Yg mana satu ye ???Yg ni pun mcm best ...
Yg ni lengkap dgn skatepark ..
Harga??? RM249.95 :)
So belum masanya nak beli yang mahal2 macam tu...untuk kita memang rasa macam tak berbaloi tapi untuk orang yang minat, benda tu penting untuk tunjuk skill dorang. Biasanya kalau yg mahal macam tu kami akan bagi sebagai ganjaran kalau dia dapat keputusan yang memberangsangkan...contohnya...exam dapat A ke..ataupun % yg tinggi ke...takpun on his birthday...hihi. Since dia kerap juga masuk ToysRUs ni so kami apply member card...foc je pun...tapi ada banyak benefits...nak tahu lebih lanjut tengok sini→members privileges .

Buat kad bukan bermaksud menggalakkan tapi
sekurang-kurangnya dpt kumpul point & redeem...

lagipun beli kat sini ada kualiti..
Jangan salah faham ye..ToysRUs bukan sahaja utk kanak2 tapi untuk remaja as well...sebab fingerboard adalah dalam kategori untuk youthBalik rumah tak sabar nak main...siap je solat & mengaji terus terkam kat mainan dia...
Gini le rupanya...cinonet sungguh...
tak silap me pjgnya 96mm lebar 26mm je kot 
Badan tu sebenarnya dah penat ...tapi nak main punya pasal
lastly terbaring kat paha ummi :)
Lepas ni katanya nak beli yang kayu pula...main dulu yang tu kasi mahir baru beli yang lain tau. Pagi tadi siap masukkan dalam pensil case yang dia beli khas semalam..takut benda tu rosak katanya..sabau je la...

Saturday, November 14, 2015

✍Tarikh Keputusan UPSR & PSRA 2015 ✍

Assalamualaikum wbt....

Hari ni kerja...macam biasa kalau kerja hari Sabtu memang tak banyak kerja sebab customer pun tak kerja. Ikutkan nak je apply cuti tapi sebab dah ramai member satu department ambik cuti me 'kuburkan' niat tu. 

Just nak share dengan u alls yang ada anak darjah 6...maknanya yang sedang menunggu keputusan UPSR & PSRA....^◕‿◕^

Tarikh keputusan UPSR keluar adalah pada hari Selasa minggu depan, 17/11/2015...keputusan boleh diambil disekolah masing2 bermula jam 10 pagi...nak sms*tarikh utk check melalui sms hingga 23/11/15 11.59pm shj pun boleh..caranya ~  

Taip UPSR<jarak>angka giliran dan hantar ke 15888

Bagi keputusan PSRA pula, akan keluar sehari lebih awal iaitu pada hari Isnin 16/11/2015. Calon2 boleh mengambil keputusan masing2 bermula dari pukul 10am pada hari tersebut.

Sudah pasti ibubapa, calon2 & guru2 mengharapkan yang terbaik. Apapun keputusan nanti kita semua kena terima dengan redha sebabnya anak2 pun dah berusaha sebaik mungkin, guru2 pun dah beri yang terbaik, ibubapa pun sama turut meluangkan lebih masa study dgn anak2 sekali...Jangan pula ada ibubapa yang memberi tekanan sekiranya keputusan yg anak2 dapat tak seperti yang diinginkan. Percaya pada Dia, segala yang Dia beri ada hikmahnya..kita doakan ynag terbaik utk anak2 kita...InshaaAllah..^◕‿◕^



p/s : Jgn risau anak tak cemerlang di dunia...risaulah sekiranya anak kita kurang ilmu akhirat..

Thursday, November 12, 2015

☼☁Plan Cuti Anda ~ Kalendar Kuda 2016☼☁

Assalamualaikum wbt...

Tak nak tulis panjang2..cuma nak share kalendar kuda untuk tahun depan. Me percaya ramai yang suka gunakan kalendar kuda sebab biasanya lengkap dengan cuti persekolahan dan biasanya tepat...boleh la nak buat rujukan kot2 nak plan cuti awal2 nak pegi holiday ke apa kan...tak pun nak bajet cuti ke apa...^◕‿◕^














Jarang Orang Buat

Assalamualaikum wbt....

Kisah kenduri hari minggu lepas, kenduri kahwin anak kawan sekerja en hubby...kebetulan me pun kenal kawan dia tu*pakcik sepupu kawan sekolah dulu. Walaupun tempatnya dekat tapi saja kami pergi awal..risau hujan & parking jauh sbb skrg kan musim hujan.

Bertempat di Dewan Melor Garden Wedding yang terletak di Sg Ramal Dalam..nice deco..nampak calm dengan tema putih hijau...
Atas kanan tu tempat kuih muih, bubur, cendol & jelly

Masa ni tetamu tak ramai lagi so smooth je
Lauk pauk semua best..ada daging tapi tak tahu masak apa, dalca, acar buah, ayam goreng, udang masak sambal...
Ini yg me punya...nampak je sebab lauk & sayur
bukan nasi tau..hehe..
Dan lauk me cakap orang jarang buat tu adalah masakan Udang...ye la...kita pun tahu harga udang sekilo tu berapa kan...memang  jarang me jumpa orang yang masak udang sebagai lauk pauk kenduri..kalau setakat kenduri family tu ada la ..tapi anak bujang me banyak macamana pun lauk...hmm ayam goreng je lah yang dia ambil..
Ayam goreng & papadum...alahai anak...sabau je la
Alhamdulillah..terima kasih tuan rumah atas jemputan...semoga pasangan pengantin baru kekal bahagia hingga ke syurga...aamiin....perjalanan balik nampak orang jual nanas madu...dah terlajak ke depan tapi macam teringin sangat nak makan sebab orang dok viral pasal nanas madu yg kecik ketot tu la..tak dapat yg kecik yg besar pun jadi la..
Tq my heroes ♥♥
Cuti sekolah tak lama lagi...salah satu aktiviti yang bagus carikan mainan yang bermanfaat untuk minda anak2 kita...salah satunya lego..mencabar minda anak2 untuk menjadi kreatif....dapatkan set lego yang comel2 ..
V
v
Set lego lengkap untuk anak2 anda...

kalau anak2 u alls minat sains..nanti jangan lupa bawa ke Petrosains soon..ada yang menarik..:)

Aktiviti menarik & sgt bagus untuk anak2 yang sukakan sains..

Wednesday, November 11, 2015

Ais Krim Malaysia Nanas Madu.. Nyum2 ^◕‿◕^

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah setelah 4 hari cuti sempena Deepavali...kembali menyambung amanah yg dibayar hehe..Jalan pagi tadi lengang je sebab budak2 sekolah masih ramai  yang cuti. 

Bila kat rumah lama macam tu, en hubby pula kerja so faham2 aje lah..kalau en hubby pun cuti panjang memang dah selamat kami sampai kg kot. Kemas rumah sudah...teringat nanas madu yang me beli masa balik kenduri hari minggu tu..
Nenas yg kami beli otw balik dr kenduri 
Manis sgt rasanya...yg ni potong cicah garam..perhh..
Untuk buat aiskrim tu me blend 1/4 nenas & 1/4 lagi potong dadu..campur sikit gula & secubit garam...since nenas ni manis so untuk rasa masam2 sikit me masukkan 2 sudu besar pati sunquick .
Gini la rupanya..nanti masukkan dlm plastik panjang tu...
pulas2 & ikat lor 
Dah siap...
Then me buat juga yang perisa milo...risau juga karang anak bujang dok ulang makan yang nanas tu tak ngam dgn perut ke..kalau yang milo berulang pun takpe..
Abaikan ikatan yg tak kemas tu ye ;)
Hasilnya..taraaaa....
Kecur air liur tau..
balik rumah krg pulun lagi..hihi
Makan la puas2 ye anak..
Dia ckp biasa beli 40 sen satu..x puas makan..
Nampak tak nanas tu..
bila dah beku rasanya lagi sedap..
manis..ada a bit of sour..
Ok2...tak mahu tulis panjang lagi nanti ada yang marah sebab terliur...me just nak share resepi je....yang pasti makan satu nak lagi..dah makan nak lagi..opsss..heee

Selamat mencuba... ^◕‿◕^

Tuan Anas Mikail *Tonton & Download*

Assalamualaikum wbt..

Tuan Anas Mikael...ditayangkan di Astro bermula 9 November 2015. Drama gandingan pelakon pujaan ramai Aaron Aziz (Tuan Anas Mikael) dan Zara Zya(Ayu Masisarah) 
Sumber :  ig Ziela Jalil 

Sumber : google
Sinopis..

Puan Sri Tengku Anansa telah memberikan Tuan Anas Mikael tempoh selama tiga bulan untuk mencari perempuan yang sempurna bagi menolak calon pilihannya, Safra Ariana, cucu Tun Akhiruddin.
Oleh kerana, setelah hampir dua bulan mencari, Tuan Anas Mikael tidak berjumpa, jadi dia merancang untuk menyiapkan Ayu Maisarah, anak tukang cuci rumahnya itu, sesempurna kriteria yang dia mahukan tanpa Ayu Maisarah tahu tujuan sebenarnya dia menjalani semua latihan-latihan yang disediakan. Yang Ayu Maisarah tahu, Tuan Anas Mikael sedang menyiapkan dia sebagai pengurus projek di Krabi
Di sebalik rancangan ini, Tuan Anas Mikael tidak tahu, Ayu Maisarah menyimpan rahsia besar daripadanya. Akibat daripada takut identiti sebenar Ayu Maisarah terbongkar, Ayu Maisarah telah bersetuju dengan penyamaran itu.
Namun, hal yang melibatkan hati dan perasaan bukan boleh dibuat main-main. Sewaktu dalam tempoh Ayu Maisarah menjadi kekasih Tuan Anas Mikael, Ayu Maisarah mula jatuh cinta. Takut dengan peristiwa hitam dalam keluarganya bakal berulang kembali, Ayu Maisarah menyimpan rasa cintanya terhadap Tuan Anas Mikael secara diam-diam.

Di Krabi, Tuan Anas akhirnya meluahkan rasa cinta pada Ayu. Ayu pula mentah-mentah menolak. Tapi akhirnya dia setuju juga untuk berlakon menjadi girlfriend Tuan Anas didepan mak Tuan Anas untuk mengelak daripada berkahwin dengan Safra. Saksikan kesudahan drama 15 Episod ini.




"Saya suka awak, Ayu Maisarah" ~ Tuan Anas Mikael
"Jaga saya elok-elok Cik Ayu...kalau awak jaga saya elok-elok, saya akan jaga awak elok-elok juga"


Sumber : ig Aaron Aziz

Sunday, November 8, 2015

Nazar ~ Janji Kita Dengan Allah swt

Assalamualaikum wbt..

Nak cerita pasal nazar ni me bukanlah org yg mahir tapi niat nazar yg asasnya me tahu, biasanya nazar dilakukan sebab berlaku perkara yg baik...sebenarnya nazar terbahagi kepada beberapa bahagian...nak tahu lebih lanjut boleh rujuk sini...kat situ diterangkan dgn lebih mendalam.

Bab nazar ni dari sekolah lagi me biasa buat..bukan nak menunjuk-nunjuk...cuma itu cara utk me berterima kasih padaNya jika apa yang me minta & dapat. Me lebih suka nazar yang paling senang dan tak berkait dengan orang lain..contoh ~ "kalau aku dapat A aku nak puasa"...sebabnya me bukanlah berasal dari keluarga yang senang..karang nazar "dapat A aku nak kawan2 makan"..tiba2 dapat A, tak ke haru biru..mana nak cekau duit..awak tu budak sekolah lagi...so dah terbiasa macam tu...macam tu juga masa mula2 tahu yang me pregnant dulu pun me nazar yang sama..so tak susah nak tunaikan...itu perjanjian kita dengan Allah...kita minta..Dia dah bagi..syukur alhamdulillah dan kita wajib bayar nazar tersebut..nak pesan satu je..janganlah kita bernazar sesuatu yang kita sendiri tak yakin dapat buat ataupun nazar perkara yg tak elok...

Semalam Naqiuddin selamat 'bayar' nazar dia...me pun tak tahu sebenarnya dia pernah nazar kalau dapat jawab soalan UPSR & PSRA , dia nak puasa...tak sangka pula sebab kami tak pernah ajar pun..tapi alhamdulillah syukur ...maknanya dia sentiasa ingat pesan kami..jgn sesekali lupa Allah walau apapun keadaan kita..

Pastu siap mentioned nak puasa hari Sabtu...sebab tu la dah lama habis exams baru dapat buat..tiba je hari Sabtu dia demam la..then jerebu yg teruk so me tak bagi sebab nak pastikan dia minum byk air putih...ikutkan semalam pun dia tak berapa sihat sebab sakit2 badan kesan jatuh masa main bola then kena hempap kat kawan..kawan terjatuh atas belakang masa dia jatuh tu katanya...malam tu urut sikit & bagi ubat..alhamdulillah ok.

So Sabtu tu me masak apa yg dia request..
Happy dapat msk apa yg dia nak..
Alhamdulillah..
Tak lama lagi result UPSR keluar..ummi yg lebih nervous dari anak tapi apapu keputusan nanti me redha sbb dia dah usaha yang terbaik...:)


Friday, November 6, 2015

Taman Tasik Cempaka Makin Meriah

Assalamualaikum wbt...

Salam Jumaat ....alhamdulillah..kata omputih tu..bright sunshiny day...cuaca terang...langit membiru  cantik je...subhanallah....apa kata mulakan hari kita dengan surah al Kahfi ayat...10 ayat terawal & 10 ayat terakhir (1-10 & ayat 101-110)...tak panjangpun...mudah2an permulaan hari kita dan seterusnya dijauhi dari fitnah dan dajjal..InshaaAllah..

Ok..back to entry...nak cerita pasal Taman Tasik Cempaka*slh satu tempat rutin riadah hari minggu kami  , kalau dulu orang ramai hanya datang untuk berjogging, bawa anak2 main basikal, untuk yg anak2 kecil tu boleh main je kat playground tu tapi satu yg tak best ada yg 'pengunjung' yg boleh merosakkan pemandangan anak2, u alls fahamkan apa yhg me maksudkan....Tapi sekarang dah banyak berubah...TTC makin meriah...dah ada car boot sales, ada sewa kereta budak2 tu, ada sewa rollerblade & basikal, tak kurang juga yg berniaga makanan & minuman...so parents tak payah nak fikir nak bawak dari rumah..keluarkan duit & bayar je..hehe...pandai dorang ni cari income kan...tapi kalau nak jimat dan memang dah ada better bawa je la dari rumah kan.

Me snap dr jauh je tapi mmg ramai sgt kt playground tu..
Budak2 main rollerblade..eh itu bukan sibujang me
dia jumpa kwn kemain jauh pusingnya..
Lepas kami pusing satu round tasik tu..tiba2 ternampak pokok ciku....baru je nak sentuh en hubby cakap.."jangan ambik, kecuali dia tulis 'wakaf' "..."alahai dling..nak pegang je...nak ambik gambar, bukan nak ambik buah"...hehe
Nampak segar..
tiba2 teringin nak makan buah ciku aka buah sawonilo..
haha..mengidam sokmo..
Dah penat pi cuci mata dan 'clearkan' sikit wallet en hubby...baik punya ayat kan...;)




Car boot sales kat situ tak lah sebesar kkat tempat lain..jauh sekali kalau nak bandingkan negara omputih tu kan..tapi ok la..kalau yg terpakai tu harga semurah rm1 pun ada...sempat lah me rembat tudung bawal aj kat situ..kalau beli pakaian ni memang tak berani sebab takde tempat fitting . So u alls yang tinggal berdekatan tu boleh le pegi sana kalau nak merasa suasana dan melihat gelagat anak2 comel . Yang penting quality time dgn family ..luangkan masa dengan anak2 sebab hari minggu aje lah masa untuk melayan kehendak mereka.


Nak tahu cara naka dapatkan lebih income..???
V
v

atau 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...