Sunday, November 8, 2015

Nazar ~ Janji Kita Dengan Allah swt

Assalamualaikum wbt..

Nak cerita pasal nazar ni me bukanlah org yg mahir tapi niat nazar yg asasnya me tahu, biasanya nazar dilakukan sebab berlaku perkara yg baik...sebenarnya nazar terbahagi kepada beberapa bahagian...nak tahu lebih lanjut boleh rujuk sini...kat situ diterangkan dgn lebih mendalam.

Bab nazar ni dari sekolah lagi me biasa buat..bukan nak menunjuk-nunjuk...cuma itu cara utk me berterima kasih padaNya jika apa yang me minta & dapat. Me lebih suka nazar yang paling senang dan tak berkait dengan orang lain..contoh ~ "kalau aku dapat A aku nak puasa"...sebabnya me bukanlah berasal dari keluarga yang senang..karang nazar "dapat A aku nak kawan2 makan"..tiba2 dapat A, tak ke haru biru..mana nak cekau duit..awak tu budak sekolah lagi...so dah terbiasa macam tu...macam tu juga masa mula2 tahu yang me pregnant dulu pun me nazar yang sama..so tak susah nak tunaikan...itu perjanjian kita dengan Allah...kita minta..Dia dah bagi..syukur alhamdulillah dan kita wajib bayar nazar tersebut..nak pesan satu je..janganlah kita bernazar sesuatu yang kita sendiri tak yakin dapat buat ataupun nazar perkara yg tak elok...

Semalam Naqiuddin selamat 'bayar' nazar dia...me pun tak tahu sebenarnya dia pernah nazar kalau dapat jawab soalan UPSR & PSRA , dia nak puasa...tak sangka pula sebab kami tak pernah ajar pun..tapi alhamdulillah syukur ...maknanya dia sentiasa ingat pesan kami..jgn sesekali lupa Allah walau apapun keadaan kita..

Pastu siap mentioned nak puasa hari Sabtu...sebab tu la dah lama habis exams baru dapat buat..tiba je hari Sabtu dia demam la..then jerebu yg teruk so me tak bagi sebab nak pastikan dia minum byk air putih...ikutkan semalam pun dia tak berapa sihat sebab sakit2 badan kesan jatuh masa main bola then kena hempap kat kawan..kawan terjatuh atas belakang masa dia jatuh tu katanya...malam tu urut sikit & bagi ubat..alhamdulillah ok.

So Sabtu tu me masak apa yg dia request..
Happy dapat msk apa yg dia nak..
Alhamdulillah..
Tak lama lagi result UPSR keluar..ummi yg lebih nervous dari anak tapi apapu keputusan nanti me redha sbb dia dah usaha yang terbaik...:)


6 comments:

Norfanil said...

Alhamdulillah..
bagusnya...

Good luck.. insyaAllah, result Cemerlang!

Norfanil said...

Ops lupa..

nak ajak join Giveaway kat sini.. Hamper RM100 untuk dimenangi -> http://goo.gl/08c6Tg

Athirah Diyana said...

nazar benda yg kita yakin kita mampu tunaikan. ada org nazar bukan2 last2 xmampu tunaikan. janji kitadgn Allah tu. huhu

Khai♥Rin : anies said...

wahhhh byk tu request nyer tp sedap2 belaka

ishamizu said...

Masya Allah lucky you, he is a good boy. Moga dpt 5A dlm UPSR n make his parents happy :)

adianiez AIDA said...

aida jarang brnazar.
kecuali utk perkara yg bebetul serius.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...