Friday, December 4, 2015

Maafkan Seikhlas Hati....

Assalamualikum wbt....

Salam pagi Jumaat...Sebut pasal kawan....nak dapat ramai kawan senang sangat tetapi susahnya nak dapat seorang sahabat....Sebabnya hanya sahabat yang betul2 faham siapa kita yang sebenarnya....bukan menilai dari mata kasar ataupun dari mulut2 orang yang bercakap. Sahabat menilai kita dari mata hati...

Sejak me masuk alam pekerjaan, me tak pernah ada kawan karib sebabnya masih ingat lagi dengan pesan seorang ustazah...jangan terlalu rapat bila berkawan buruk padahnya, cukuplah kiranya ada sahabat...Terfikir juga kenapa, tak sama ke sahabat dgn kawan??....sekarang me faham kenapa dia cakap macam tu...sebabnya bila terlalu akrab...secara tak langsung kita akan share everything...tanpa sedar terrrrrcerita apa yang tak sepatutnya...cth, sesuatu yang mengaibkan ataupun menjatuhkan maruah diri...sedangkan tak sepatutnya diceritakan.  

Masalah akan timbul bila ada sedikit salah faham, hati tu mula risau..dah timbul pula perasaan yg lain..wasangka...dalam otak mula la fikir " alamak, aku dah cerita macam2 kat dia, agaknya dia cerita kat org tak?? "..kalau ayat macam tu ok lagi, tapi kalau yg dah berunsur fitnah macam ni " mesti dia cerita kat org apa yang aku citer kat dia, dasar tak boleh percaya "...sedangkan....orang tu tak buat pun, kesannya ??? Fikirlah sendiri...dengan Allah kita boleh minta ampun tapi dgn orang tu ?? Elok2 sebelah kaki nak masuk syurga*semua org impikan syurga kan tiba2 sebelah kaki lagi kena tarik sebab tak dapat kemaafan...Nauzubillah..

For me if I do wrong, with my pleasure I ask for forgiveness but it only happen when the other side accept it...it so simple..as long as I do my part(eventhough it my wrong or not) but I believe in Allah...Allah is All Knowing...◕‿◕

Kalau u all pernah baca buku ni sure tahu azab & kesannya memutuskan silaturrahim...kalau pernah baca tentu terasa takut ....Allahuakbar...Me tak nak tergolong dalam golongan itu...


Alhamdulillah pesan en hubby tak pernah me lupa....maafkan semua orang sebelum tidur...dia salah atau tidak itu belakang kira, kalau dia salah doakan semoga dia lembut hati, sekiranya kita yang salah 1st thing minta maaf dan minta dijauhkan dari sengketa....sure hati akan rasa tenang. Alhamdulillah..it what I feel now. Kita bukanlah selamanya hidup menongkat langit...kita tak tahu bila ajal akan menjemputkan.......Allahualam...^◕‿◕^


Ps : Good reminder for myself... 



3 comments:

MizzTina said...

moga silaturrahim kita xputus..

AziRahmanDot Com said...

Terima kasih atas kunjungan ke blog sama....salam kenal

Nurul Shahira said...

Terima kasih atas peringatan. Moga kita sama-sama berusaha ke arah yang lebih baik. Salam perkenalan :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...