Wednesday, December 30, 2015

Macam2 Aktiviti Bila Balik Klate.... ^◕‿◕^

Assalamualaikum wbt....


Sempena cuti Krismas yang lepas kami ambil peluang balik kampung...kali ni balik kampung me pula...rindu dengan Chek..nenek...kakak2 & anak2 buah me...rindu semua yang kat kampung.

Kalau berpeluang nak je tiap2 bulan balik kampung tapi tak semudah itu...komitmen kerja en hubby & me...anak pun sekolah...Kewangan pun kena juga ambil kira...sekali balik rm500 tak cukup ok..siapa yang kampung jauh tahu le expenses balik kg macamana. Walaupun tak balik selalu je me call Chek..tak pun whatsapp abg tanya kesihatan Chek & nenek kami ... 

Kami bertolak seawal 4am...alhamdulillah pukul 10am dah sampai kg..perjalanan pun ok walaupun hujan lebat diawal pagi...cuma bila masuk je Kelantan kenderaan memang banyak tapi takde la sampai berjam 'makan jem' ;)...

Esoknya ada kenduri Cukur Jambul & Majlis tahlil arwah...Tolong la apa yang patut...toling nyibuk pun ada..hihi..

Antara Menu...Gulai Ayam Klate, Kerabu Mangga , Acar Timur
& Sayur Nangka + Daging Cincang
Majlis bermula selepas Asar...
Cucu saudara me yg termuda ...so far la..hihi
Afifah Fitiya Sumayyah..semoga menjadi anak
yang solehah..berjaya dunia & akhirat..
Kebetulan hari yg sama Ciksu*Mak saudara me yg bongsu pun buat majlis cukur jambul cucu dia, so pergi kejap je sbb masih ada tetamu yg datang kat rumah. 

Hari Sabtu sambung mengemas...faham2 je la lepas kenduri kan....Then pi melawat nenek me...a bit sad, CA dah tak berapa kenal mereka yang jarang2 dia jumpa...even me pun dia tanya siapa...bila cakap cucu dia...anak siapa, barulah dia seolah-olah ingat...tanya bila nak balik KL...sayunya hati bila dia cakap me tak dapat tengok dia hari2, nanti entah dapat jumpa lagi ke tak...Ya Allah...permudahkanlah segalanya buat nenek..
Naqiuddin & satu2nya moyang yg sempat dia kenal..

Esoknya ke KB Mall kejap sebab nak beli barang...niat dihati nak ke bandar KB terpaksa dipadamkan sebab jalan teramat sesak..tak sanggup nak meredah kesesakan...penat weyyy...Kat KB Mall pun tak lama sebab Chek tak ikut...lepas makan ..tapau Nasi Ayam CRS utk chek...& yg wajib kami tapau bila ke KB Mall...
Turkish Indulgence...New York Cheese
Masih terasa yang Durian Cheese tu..perhh melting sgt
Sempat lagi me & adik ke CS Aidijuma
grab #bestpriceday
One thing yang buat me terkilan, tak sempat nak melawat kubur arwah ayah...hari yang plan nak pergi tu hujan...kalau kawasan perkuburan tu 'terang' tak kisah kot kalau hujan pun...tapi abang cakap nak masuk dalam kawasan tu rumput duri paras paha...sedihnya..wondering..takde yang gotong royong ke bersihkan kawasan tu..kalau kami stay lama kat kg boleh la pakat adik beradik bersihkan..Hmm

Esoknya ke Kedai Ahad*lebih kurang Pasar Tani, konon nak beli apa yang patut utk kengkawan ofis, nak beli lauk pauk tapi tak sempat ronda lama sebab hujan lebat...
Me suka makan sotong
Tapi bila tgok yg giant size ni terus rasa.....
Udang tu pun sama...tak menggiorkan utk dimakan..hihi
Macam biasa kalau balik kampung, kami adik beradik jarang masak untuk breakfast sebabnya terlalu banyak listing makanan yang nak dimakan...keinginan nak makan macam2 makanan Kelantan...nak buat..hmm..masa tu satu hal...bukannya pandai sangat pun...buruk perangai kan...dan yang paling penting murah...hihi..
Macam2 tapi tak sampai rm10 pun..yg penting sesedap rasa
Kami bertolak balik KL pagi2 Isnin...lebih kurang pukul 4am...a day before Chek demam..nasib baik pagi tu ok...maybe penat sebab kenduri kot...
Alhamdulillah Chek dah sihat...give her a kiss..hug her tight..
tell her...inshaaAllah ada masa & rezeki kami akan
selalu balik kg...gonna miss u Chek ♥♥
Perjalanan balik pun ok...takde la sesak...cuma masuk KL je barulah mengadap traffic jammed...sampai anak buah me pun dah naik bosan...biasa la budak kecik mana tahan dok lama dalam kereta..
Abg Qi dia jadi mangsa buli..haha...
tapi alhamdulillah walaupun bosan dia tak menangis..
so good boy Khalish..
Dah nak sampai tu laju je kaki dia ke depan...nak ngacau Ayah Mie*panggilan anak2 buah my side kpd en hubby...Ambik la sekejap sementara berhenti kat traffic light...'pulangkan' semula ke belakang bila dah nak gerak...bahaya wey budak2 dok gitu kalau driving...salah pulas stereng tu krg lain jadinya..
Bila me panggil nak ambik dia..terus buat muka blur..
Ada je akal dia tu...ee..geram tau...:D
Lepas hantar adik tetiba 2 orang tu ...entah bila berpakat..tup2, "jom pi Alamanda, tgok IP Man 3...hmmm..layan je la..best ke tak IP Man 3??? nanti sambung next entry.. -

3 comments:

Nurhuda Ismail said...

sedapnyaaahh secret recipe.. done follow blog ni ;)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Selamat tahun baru 2016 Norma..
Semoga terus suksess ;)

NzA said...

saat plg best bila dpt blk kg...betul tu dik...kalau blk kg rm1k pn xckp. tu blm utk belanja kt kg...huhuhu....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...