Tuesday, December 8, 2015

Sambutan Birthday Nieces...

Assalamualaikum wbt...

Cuti weekend kami balik kg..kg yang dekat je la..kalau kg jauh 2 hari mana la cukup...Kebetulan ramai yang balik so adik2 ipar me decided nak buat sambutan hari lahir anak masing2 yg kebetulan sharing the same date...

Sampai hari sabtu tu terus tolong apa yang patut...yg bestnya Mak buat lemang...dah lama tak makan lemang Mak buat sbb Raya Haji hari tu kan kami beraya kat Kedah. Tapi kali ni masak lemang cara yg mudah..hanya perlu guna dapur gas..x la risau nak kena jaga api bagai...
Gini rupanya..MIL tempah ...x slp dlm hrga 600++..
Hasilnya...sama macam lemang yang dibakar guna kayu api cuma takde bau asap lor..kdg2 bau asap tu yang jadi sedap walaupun bahaya ;)..
Yang penting lemang Mak buat ttp rasa sedap & lemak
especially yg bhgn ats tu mmg berebut..hihi
Menu yang lain Mama birthday girl yang masak, me menolong je la...ada Nasi Impit Kuah Kcg, Rendang Ayam, Mee Goreng, Agar2 gula merah, tembikai & nuggets utk anak2..Jemputan tak la ramai... kengkawan adik ipar & jiran2 mil je..
Menu2
Air pula special homemade Jus Roselle yang banyak khasiatnya...yang ni me yang buat...nampak tu mengelat buat yang paling senang :)...Roselle tu jiran Mak yang bagi, kupas kelopak, rendam air garam dalam 10 minit..basuh bersih & rebus...jangan lupa masukkan gula sebab roselle tu idok la manis ye...hihi
Nampak tu...warna yg semulajadi mmg terbaik..
yg penting rasanya kaw2 punya...perhh.;)
Kek Befday Girls..
Majlis start pukul 8 mlm...dimulakan dengan bacaan doa oleh ank bujang me..Baru perasan gambar tetamu lupa nak snap..hihi
Sebelum tiup lilin..sebahagian dari cousins yg ada
Ni la befday girls nye...
Faqihah Afrina  10yo & Auni Khazrina 6yo
(2 dr 3 org cucu ppuan Mak, MIL kaya dgn cucu lelaki...riuh rendah dibuatnya)
Makan...makan & makan...:)
Alhamdulillah semunya berjalan lancar.
♥♥Mak Ngah doakan anak2 buah Mak Ngah yang comel & bijak ni menjadi anak2 yang solehah & berjaya dunia akhirat..Jadi anak2 yang hormat mama & ayah/abah serta org yang lebih tua...hug & kiss for both of u ♥♥

13 comments:

MizzTina said...

meriahnya makan² tu.. kak, terliur tgk lemang tu la..

Nurzakiah Hanum said...

meriahnya

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Wah meriahnya Norma..
Lemang tu yg tak menahan akak tengok..
Macam nak mencari lemang pulak kaedahnya :)

Norma NML said...

@MizzTinaTu pun x ramai yg balik Tinn...akk pun dh lama x mkn..tu yg msk je terus melantak..haha

Norma NML said...

@Nurzakiah Hanum..ha a..anak2 buah mcm2 kerenah :)

Norma NML said...

@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)Akk sya pun rindukan lemang tu...alhamdulillah tahu2 je lemang tu slh stu menu mlm tu..:D

umi alya said...

sedapnya lemang, kalau makan panas2, bestnya

CikLily Putih said...

first time tengok orang masak lemang cam tu ek

dear anies said...

Meriah nooo

Mmm sy pn 1st time org wat lemang cr tu ;)

Stephanie Liew said...

wau..first time tau nmpk lemang masak dgn cara moden hihi..

Jemput singgah blog saya juga http://otie86.blogspot.my/

ady said...

meriah..mcm dh raya dh rupanya...hehe

The Kehalusan Kelembutan said...

salam meriah nya! .. singgah dari blog cik akak

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Meriahnya makanan... dah rupa open house hari raya pulak...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...