Friday, February 12, 2016

Ujian Datang Tiba-tiba..

Assalamualaikum wbt...

Balik kg tanpa perancangan sebab keadaan Chek tiada perubahan ..abang cakap dia langsung tak nak makan. Hati memang rasa tak sedap...nak pi kenduri saudara en hubby pun macam takde mood. Tapi kalau kami balik hari Sabtu tu memang very bad traffic jammed..ada kawan yang balik 13 jam baru sampai...faham2 je la kalau cuti pjg..

Sabtu tu pagi en hubby pi dulu servis kereta, tghari pegi dulu kenduri kat Dewan Campbell ...tapi sekejap je sebab nak jumpa MIL kat sana yg kebetulan pun tak sihat . Ptg pegi jemput si bujang kami di MTSA . Inform ustaz terpaksa dicutikan sebab nak balik kg .

Esoknya 3 pagi kami bertolak balik kg...alhamdulillah jalan tak sesak sangat sebab ramai dah balik tapi still banyak kenderaan. Singgah kat rumah(kg) kejap then terus ke HRPZ..tak sabar nak tengok keadaan Chek..hati ni memang resah selagi tak tengok dgn mata me sendiri. 

Ya Allah...luluh hati..tapi kena pujuk hati supaya kuat..tak nak Chek nampak kerisauan kami..keadaan Chek sgt lemah..kebetulan kena berpuasa sebab tunggu masa nak operate...
1st day sampai..hari ke 3 Chek sakit..lemah sgt..:'(..

Malam tu me & kakak yang ambil giliran menunggu...alhamdulillah doktor & nurse kat situ semuanya baik..sangat baik..sabar...tak pernah keluar suara yang tinggi...bila kita panggil cpt je dorang dtg...semua pesakit dorang gelarkan 'mak'...jauh beza dari apa yg biasa me dengar ttg hospital kerajaan...even masa me bersalinkan si bujang dulu pun..alhamdulillah dapat layanan yang baik..tapi masa tu nama hospital tu HBKB.
Tgh tukar bedsheet

Hari Isnin, bilik doktor cakap nak buat operation sbb bilik ICU dah ada yg kosong..5.30pm start sampailah pukul 7.30pm...hati resah...tak henti doa & baca surah yassin sebab doktor dah bagitahu high risk... kemungkinan jantung akan terhenti semasa operation yang buat kami risau & hanya mampu tawakal padaNya.....
Alhamdulillah..anak2 & cucu2 Chek setia menanti..tak perlu bawa
surah yassin..masa ni utgnya ada gajet mcm ni..:)

Tengah sabar menunggu , tiba2 dengar announcement "diminta waris2 kepada Nik.......datang ke dewan bedah......"..seriously...announcement macam tu buat kami rasa berdebar. Alhamdulillah lega bila doktor bagitahu operation berjaya ..Chek dipindahkan ke ICU...dalam masa satu jam kami boleh tengok Chek..no picture..x boleh snap gambar dlm tu...setiap kali masuk hanya 2 orang dibenarkan..kena basuh tangan bagai sebab takut patient terkena jangkitan kuman ...

Berat hati sebenarnya nak tinggalkan Chek..tapi kami ada tanggungjawap lain...lepas Chek sedar...1st thing dia minta air tapi kami tak boleh bagi...bahaya utk dia...ckp kat dia baik2..dia angguk faham..Hari last sebelum kami bertolak balik Kajang , minta maaf...cium tangan dia puas2..nak cium pipi tak boleh sebab katilnya tinggi sgt..hihi..explain kat dia kena balik dulu..inshaaAllah nanti balik lagi..dia angguk..hati sayu sebak..

Kakak & adik2 masih lagi cuti sampai Sabtu..abg sentiasa update kat group family tentang perkembangan Chek...Lepas 2 hari kat icu, ada improvement..doktor pindahkan Chek ke wad biasa ...tak perlu gunakan mesin bantuan pernafasan lagi..Syukur..

Ya Allah..kau sembuhkan Chek..kuatkan
semangatnya..Kami ♥ Chek ..
Rabu tu seawal 4 pagi kami dah bertolak balik Kajang..kesian en hubby tak larat nak redah kesesakan kalau keluar lewat...cukuplah 'bercinta' dua tiga hari berulang ke KB jammed. . Alhamdulillah around 11 pagi kami sampai...

12 comments:

Kakzakie Purvit said...

Sungguh airmata kakak tak boleh dibendung kalau baca hal-hal begini. Bersyukur Chek dilingkungi anak-cucu yg prihatin dan sentiasa dekat pada Allah.

Moga Chek terus sembuh utk bersama anak-cucu semula.

Norma NML said...

@Kakzakie PurvitAamiin..terima kasih kak..hanya itu yg mampu kami buat ..tak terbanding dgn segala jasa Chek pada kami...InshaaAllah selagi hayat kami ada takkan biarkan Chek kesunyian ...

Kakcik Nur said...

Semoga kesihatan Chek akan segera pulih sepenuhnya. InsyaAllah...

eima said...

senoga cepat sembuh

Aziela said...

Allah....sebaknya rasa. I have been there. A few times. Mmg tahu exactly how does it feels. Sobs... Semoga segera sembuh untuk ibu Norma.

Norhayati Mohd Isa said...

Syafakillah chek..
Bila mak sakit mcm tu lah norma..
Akak dah mengalami..
Doa anak cucu lah kekuatan mak tu Norma..
Semoga norma sekeluarga tabah..

Norma NML said...

@Kakcik NurAamiin..terima kasih Kakcik ...

Norma NML said...

@eimaAamiin..thx Eima :)

Norma NML said...

@AzielaTak sampai hati tgok keadaan dia..tapi kena kuatkan hati spya Chek x nampak kesedihan kami ..

Norma NML said...

@Norhayati Mohd Isaaamiin..thx akak...inshaaAllah selagi hayat dikandung badan...kami takkan biar Chek hadapinya sorang diri..hanya mampu berdoa semoga Chek cpt sembuh..

Juls Julie80 said...

semoga dia cepat sembuh.. skrg ni rasa trauma tgk orang sakit..x kira knl ke tak..

trauma kehilangan kakak secara tiba2 masih terasa,,

Al Fatihah utk mereka2 yg dah pergi... dan semoga dipermudahkan utk mereka yg masih sakit...

Zaza Abdul Latif said...

Sebak baca tulisan akak.. saya tempatkan mak saya ditempat Chek.
Walaupun bukan kali pertama emak Zaza operation (last time operate sebab breast cancer), sayu & sedih dihati tetap ada.
Alhamdulillah Check selamat dalam pembedahan. Semoga cepat sembuh ya Chek

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...