Wednesday, March 30, 2016

Resepi Crumble Apple & Mango Pie

Assalamualaikum wbt...

Kelmarin punya citer, orang kerja awak cuti...sudahnya awak kebosanan kat rumah hmm...ayat tu, cakap untuk diri sendiri okey...Kisahnya semalam kami offday...gini la kerja kalau ikut customer...dah dorang cuti management pun ikut ler...kami pun dicutikan, bukan la bagi cuti free tau, kena ganti hari Sabtu ...tu yg letih tu*x pe...kita apply je cuti..hihi...

Dek kebosanan...buka peti sejuk, tengok apa yg ada...hmm..ada epal merah tu*dah tentu me tak makan kecuali epal hijau...so jejari ni mula la meng'google apa yg boleh dibuat dgn epal tu...akhirnya terjadi la...benda ni...:)...resepi me cedok dari byk blog & pilih mana yg senang...jadi la resepi derhaka..sorry ye empunya resepi sbb nak kena sesuaikan dgn brg yg ada.

Bahan2nya :~
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar butter
4  sudu besar air sejuk
I biji kuning telur 
Gaulkan sebati hingga jadi pastry(doh). Sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit ~ 1 jam
 {#agak2 la doh tu jangan terlalu keras @ lembut}

Bahan Utk Inti :~
3 biji epal mini(potong dadu) ~ sbb ini je yg ada dlm peti sejuk
(if suka makan guna epal hijau)
1 biji mangga masak (potong dadu)
1 1/2 sudu besar tepung
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
1/4 sudu kecil garam
1/4 cawan gula(x suka manis boleh kurangkan)
2 sudu besar gula perang
Antara bahan untuk inti
Cara2
Cairkan butter, masukkan 2 jenis gula tu hingga hampir cair (guna api sederhana ye), kemudian masukkan epal hingga separuh lembut then masukkan mangga kacau sekejap je ,masukkan pula serbuk kulit kayu manis & garam...kacau, kemudian masukkan tepung gandum & kacau hingga sebati.. siap & ketepikan.

Bahan crumble :~
2/3 cawan tepung
1/4 cawan gula
 1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar butter
Campur . Gaul dgn garpu sampai teksturnya jadi macam serbuk ..Maca kat bawat tu...
(kalau suka boleh masukkan rolled oat ¼)
Buat sampai jadi mcm ni
Cara2 buat:~
Keluarkan doh dan gelek dengan rolling pin*kalau takde cari la botol2 ke ape kan sampai agak agak setengah inci tebal (aku main agak je) lepas tu letak pada loyang (sbb xde pan pie) perlahan-lahan.  Kemudian, masukkan bahan inti apple & mangga tu.  Lastly baru tabur  crumble kat atas tu.

 Masuk dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200 darjah celcius selama 10 minit. Lepas tu bakar lebih kurang 30-40 minit pada suhu 150 darjah celcius bergantung pada jenis oven. .
Inilah hasilnya..alhamdulillah..nampak ok...yeayyy..
Inilah hasilnya...taraaa
1st trial... 
Kelmarin en hubby balik kerja, terus suruh dia makan & komen....si bini ni mmg tak sbr nak dgr sbb dah mmg takde org lain kat rumah nak bagi komen.....yeayy....komen positif...alhamdulillah dia ckp..sedap..hihi malu2 happy ..

Hari ni bawa ofis sikit share dgn kengkawan...InshaaAllah ada kelapangan & kerajianan boleh la buat lagi...Ada pula yg tanya ambik tempahan ke ..alahai adik kakak...me pun baru 1st time buat...InshaaAllah kalau ada rezeki ke arah tu..maybe later ;).


Note : sumber resepi lupa link mna satu sbb ambik dr 2 3 resepi & pilih mana paling senang & sesuai dgn bahan2 yg ada kt rumah ;) 

Tuesday, March 22, 2016

Nasi Kukus Pandan Bandar Baru Bangi di Seksyen 9

Assalamualaikum wbt...

Entry dalam draft, taip separuh jalan then stop...kisah minggu lepas...member dok share pasal Nasi Kukus.....most tempat yang kami beli adalah gerai @ restoran kepunyaan org Kelantan ye..bukan la sbb kenegerian tapi Nasi Kukus kan sinonim dgn Negeri Kelantan..lagipun skrg ni mcm2 kes kalau warung2 tepi jalan ni, so tak leh beli sebarangan tempat.....lately kan mcm2 kes..Terbaru yg last week viral Nasi Lemak Rendang B**i tu...geli tekak bila dgr. Peniaga dari seberang...U all bygkan dah berapa ramai org Islam yg makan benda haram tu...Ya Allah..Nauzubillah...


Nak sambung pasal Nasi Kukus Pandan Bandar Baru Bangi...kami makan hari tu yang Nasi Kukus Ayam dara...rm7..kalau makan kat situ tak silap me air pakej free dgn air sirap. Tapi kami tak ambil sebab en hubby nak minum air lain...carrot susu katanya...

Sementara tunggu order sampai, sempat la me snap suasana dalam restoran tu..kemas..nampak moden...
White & Red theme...n


Yg ni kami punya..hihi
Selain dari Nasi Kukus u all boleh juga order ala carte..harga berpatutan...sedap atau tak me tak sure ebab 1st time datang..inshaaAllah lenkali boleh cuba order ala carte pula..
Mcm2 ada
Kalau nak order untuk delivery pun boleh..tapi dgn term & condition...last week me & geng opis order untuk lunch...alhamdulillah delivery cepat..so sempat la kami makan dgn waktu lunch yg setengah jam tu...So u all yg duduk area berdekatan tu kalau teringin boleh la WA @ call je..wahhhh..macam promote je...bukan bodek tapi kita sesama Melayu..sesama Islam apa salahnya tolong war2kan benda yg elok kan ...kata org tu, sharing is caring
...◕ -....

Monday, March 21, 2016

Mood Makin Merundun...^︵^

Assalamuamalaikum wbt...

Mood nak menulis makin berkurang...sejak anak dok madrasah ni macam malas nak menulis...al maklum la kebanyakan story dalam ni dia yg jadi 'model' & bahannya...

Rutin kami macam biasa, pi keje balik keje...balik keje kalau lapar before balik rumah terus pi makan...tapi kalau selalu sangat makan kat luar pun boring jugak. Kalau dulu dia ada kat rumah hari Jumaat je dia dah request...nak pi riadah, nak pi jalan2, nak pi Alamanda*salah satu tempat yg dia suka...bukan nengok apa pun...2 tempat yg dia masuk suka kat situ..tempat jual hp*kat sini dia akn check model model2 hp punya spec..minat nau dgn it ni..hihi & toy r us..Skrg ni tunggu weekend je sbb nak pi tengok dia. 

Malam minggu tu 'Ibu' share lagi gambar anak2 tahfiz pi kenduri tahlil rumah mak 'ibu' if tak silap me. Ada la dalam banyak tu terselit gambar dia...dan macam biasa dia memang tak gemar nak bergambar..hihi..
Nampak tu...siap tunduk lagi..alahai anak..
Pic yg bwh tu sbb 'ibu' panggil baru dia berpaling :)
Alhamdulillah, sejuk hati bila tengok anak2 berkumpul ramai2...sekurang2nya dia boleh menumpang kasih kawan2 walaupun takde adik beradik yg lain...macam hidup dlm keluarga yg besar...Semoga anak ummi sentiasa disenangi oleh kawan2 & juga ustaz...


Friday, March 18, 2016

Ummi Sentiasa Doakan ..

Assalamaualikum wbt...

Hampir 3 bulan Naqiuddin di MTSA...alhamdulillah..dia makin seronok menghafaz...nampak sgt perubahan dan kesungguhan dia nak capai target tu...nak habiskan 10 juzuk untuk tahun ni..inshaaAllah..ummi doakan dipermudahkan semuanya...

Walaupun tiap2 minggu kami pi tengok dia, rindu itu tetap ada...bukan tak redha lepaskan dia belajar..silap kalau ada yg fikir macam tu tetapi itu lumrah kan..sebagai ibubapa...lebih2 lagi dialah segala2nya buat kami...setiap detik fikiran kami tak pernah berhenti fikirkan dia, mana2 ibubapa pun macam tu kan bila anak yg biasa depan mata tiba2 duduk berasingan..

Semalam kaum2 ibu MTSA masing2 request nak tengok gambar anak2 belajar..rindu sebenarnya...alhamdulillah isteri & ibu Ustaz sgt memahami perasaan ibu2...
Ptg semalam punya  group conversation
Nampak tu..semuanya rindu..;)
Malam tadi ehsan Ustaz muda dapatlah kami menatap wajah anak2 kesayangan kami...subhanallah..sejuk mata memandang..terubat rindu di hati tau...:)
Masing2 ada cara tersendiri :)
Tercari mana la si bujang me...finally ....
Dalam byk2 gambar tu ada 2 keping je yg ada muka dia..
1. Tgh kusyuk menghafal
2. Tgh perdengarkan hafazan ;)
Alhamdulillah...walaupun ummi takde depan mata, doa ummi sentiasa mengiringi..tak pernah lekang...semoga Allah lindungi anak ummi...berikan anak ummi semangat & kekuatan hati untuk menjadi al hafiz...inshaAllah...



Tuesday, March 15, 2016

Setelah 2 Minggu....

Assalamualaikum wbt...

Percubaan kami untuk memenuhi permintaan dia... nak cuba sebab nak tahu macamana perasaan kengkawan yang ibu bapa mereka tinggal jauh...so jrg2 dpt pi tengok anak2 kt sana. Mati kutu kami dibuatnya...serba tak kena...kalau org lain dok cakap ...best la boleh dating..berdua-duaan tapi bagi kami macam tak lengkap...en hubby lagi le..kalau nak pegi makan @ shopping complex ke, mana tempat yg anak bujang dia suka  memang dia akan elakkan...tak boleh katanya...nanti asyik teringat je..baru seminggu kot...

Untuk hilang bosan minggu lepas dengan kaki me yang bengkak tanpa tak tahu nape puncanya, pi ambik darah doktor cakap ok..bebas dari infection. So gigih berjalan ke Nilai 3...Alamanda..then pegi ioi City Mall...nak hilangkan bosan, konon nak tengok tapi tak jadi sbb tapi long queue...itulah padahnya bila pegi malam minggu tanpa plan.
Nampak tu...idok le koi nk beratur mcm tu..
So semalam macam biasa kami pegi sana, masakkan Nasi Impit Kuah Kacang & Rendang Ayam untuk dia...Happy tengok dia berselera makan...Pucat je muka, rupanya dah 2 3 hari dia kurang sihat...pesennya tak nak bagitahu ustaz yang dia tak sihat..sabar je la Ummi..Bila en hubby check rupanya naik Begok...patut la...tapi tak nak pi klinik risau takut mc, tak nak cuti takut ketinggalan katanya...Alahai anak..ummi ni risau...
Ini je yg sempat masak...yg penting dia suka..:)
Kebetulan ada ibu*ibu kpd pengetua madrasah kat situ, dia suruh pegi beli nila & cuka...malam nanti dia ajarkan si bujang kami camne nak sapu...petua org2 dulu kalau naik Begok kena sapu campuran nila+cuka untuk hilangkan bengkak.  Semoga tak memudaratkan & cepat sembuh...kalau tak okey jgk kena bwk pi klinik..

Thursday, March 10, 2016

Nasi Tumpang....

Assalamualaikum wbt...

Nasi tumpang ni memang terkenal di Kelantan..tapi seumur hidup me, masa kat hospital hari tu la me merasa makan Nasi Tumpang yang org ckp unik...uniknya sebab nasi tu diselang selikan dengan lauk pauk & serunding..Nasinya agak lembik..
Comel je kon tu ;)
Nasi Tumpang...simple je....
Dibungkus berbentuk kon  dengan daun pisang ...hmm rasanya boleh tahan ditambah pula dgn aroma bau daun pisang tu..Tapi mengikut ckp abg ipar me, ada yg lagi sedap dari yg kami makan tu...katanya di Kubang Pasu..hmm inshaaAllah next time..Lagipun balik kg hari tu sebab melawat arwah Chek kan, so kami mmg tak berani pegi jauh dari hospital...most of the time makan kat cafe hospital tu je...paling jauh pun kat Nasi Kukus Suriani...
Nanti nak cuba Nasi Tumpang yg mcm ni pulak..Nampak lagi meriah..
Sumber : http://says.com/my/seismik/share-rakyat-malaysia-dan-16-jenis-nasi-yang-tak-dapat-dipisahkan

Tuesday, March 8, 2016

Susahnya Nak Ubah Rutin..

Assalamualaikum wbt...

Lately mood nak menulis memang out..maybe sebab kebanyakan yang me nak tulis tu ada berkait dgn arwah Chek...masa balik kg melawat arwah Chek sakit..Kehilangan masih terasa...still cuba elakkan untuk fikirkan sgt..memang yang pergi tetap pergi tapi kenangan tu terlalu banyak*tulis mcm ni pun air mata dah boleh bergenang..astaghfirullahalzim..

Nak tukarkan rutin tak mudah rupanya...biasanya paling tak 2 kali sehari mesti call arwah..tanya khabar...dah makan ke?..buat apa ?...padahal kalau tak sihat for sure abg yg stay dgn arwah Chek akan beritahu.. rindu sebenarnya...rindu nak dengar suara itu..

Dalam doa pun sama, bukan niat nak menunjuk sebab me percaya, dalam setiap doa seorang anak mesti ada  doa untuk ibubapa masing2...Since me dah takde arwah ayah & arwah ayah mertua...dah jadi rutin 5 kali sehari...ada sebahangian darinya...
" Ya Allah Ya Tuhanku...Engkau lindungilah Chek & ibu mertuaku di kg...pjgkanlah umur mereka..jauhilah mereka berdua dr malapetaka bahaya..permudahkanlah urusan mereka .."....Sampai skrg kdg2 tersasul...seolah2 arwah Chek masih ada*Ya Allah, make me strong....skrg me hanya mampu sedekahkan al fatihah & ayat2 suci Al Quran shja buat mereka bertiga...

Bukan me aje yang terkesan dgn pemergian arwah Chek, seminggu slps arwah meninggal...cucu saudara me demam...demam rindu..maklumlah family dia stay betul2 blkg rumah kt kg..hari2 naik rumah dan cari..panggil Chek berulangkali, setiap pintu bilik di suruh buka dgn harapan arwah Chek ada...abg me yg stay dgn arwah Chek pun sama..demam..mana taknya...selama 3 tahun dia je stay dgn arwah Chek kat rumah tu..itupun nasib baik ada family kakak2 me yg tinggal berdekatan. Adik bongsu me pula dlm seminggu boleh dikatakakn tiap2 mlm mimpikan arwah...Belum lagi cerita yg lain2...Byk kenangan yang indah bersama arwah Chek...semuanya indah dan kami rindu....akan sentiasa merindui... 



~Al fatihah ~


Wednesday, March 2, 2016

♥♥Semoga Chek Tenang Di Sana♥♥ ....

Assalamualaikum wbt...


Setelah seminggu lebih...badan masih lemah, slowly cuba kumpulkan kekuatan untuk draft entry ni ...ikutkan hati tak nak terlalu fikirkan...dalam masa seminggu me cuba sibukkan diri...cuba elakkan dari bersendirian...Alhamdulillah en hubby & anak sgt memahami. 

Tak tahu macamana nak mula, kami sangkakan selepas pembedahan & keluar dari ICU, kesihatan Chek akan beransur baik...tapi dari hari ke hari Chek  makin takde selera makan...paling banyak pun sehari 2 suap makanan, itupun selepas dipujuk tapi bila makan je, terus muntah...mungkin angin dalam perut buat Chek rasa macm tu.

Sabtu ~ 20/2/16
Tak tahu kenapa pagi tu me rasa sayu sangat, emosi tiba2 rasa sedih lepas tengok gambar yg abg me post kat group family..tak pasal2 menangis ingatkan Chek...
Pic ni me snap sbb nk share dgn adik ,rupanya
dia pun sama..rasa x sedap hati & sedih tetiba..
Last me dgr suara Chek masa call abg pagi tu...itupun tiada patah perkataan yang keluar...sempat pesan dia suruh makan walaupun sikit, suruh dia sabar..hanya "hrmm...hrmm"*seriously masa tu rasa nak nangis tp cuba tahan sbb x nk Chek tahu jawapan yang keluar...Kata abg, Chek memang dah tak larat nak bercakap..banyak tidur je, mungkin kesan ubat2an...badan langsung tak bertenaga..Allahuakbar...me hanya mampu berdoa dr jauh semoga Allah kurangkan kesakitan Chek & permudahkan segalanya..
Pic pagi tu..Waktu ni Chek masih lagi ok..
sayu hati tengok keadaan Chek mcm ni...:'( 
Pkul 2 lebih, abg update lagi kat group, beberapa org doktor cuba kejutkan Chek supaya bangun tapi Chek dah tak sedar...dorang terpaksa pasang wayar untuk bantuan pernafasan..terasa lemah bila abg ckp kami kena ready terima apapun kemungkinan termasuk jantung terhenti sebab jantung Chek semakin lemah..
Pic yg abg share kt WA tghari tu
Bbrp org doktor bertungkus lumus cuba 'kejutkan' Chek
Ya Allah...Then abg me yg sulung decided supaya kami adik beradik balik...
Whtsapp msej dr Group family
Berdebar hati hanya Dia yg tahu :'(
Kami 5 beradik berpakat nak balik kampung secepat mungkin..kebetulan pula en hubby kerja hari tu...balik tu kena pi jemput si bujang me dulu. Itu ini pukul 8 malam baru bertolak balik ,dgn very bad traffic jammed kat KL lagi sbb malam minggu ..faham2 je la. Ujian yg Allah nak bagi pada kami...menguji ketabahan & kesabaran kami...sampai kat Kuala Lipis tak silap me ada pula kemalangan treler bawa papan lapis ...ada 3 buah kereta terlibat sama...dgrnya ada yg meninggal..Allualam...lebih setengah jam baru boleh gerak semula. 

Ahad ~ 21/2/16
Alhamdulillah pukul 4am camtu kami dah sampai kat HRPZ..family adik & anak me sampai lewat sikit ...sampai je..terus masuk tempat Chek...kucup pipi & dahi..sayu hati tengok keadaan Chek macam tu...penuh wayar...tahan hati yg sebak supaya tak nangis...kami kena kuat sbb nak bagi Chek semangat untuk melawan jangkitan kuman kat paru2 dia. Ya Allah...kuatkan hati kami adik beradik...

Kami bergilir berada di sisi Chek..tak putus talkinkan ke telinga Chek dgn kalimat2 suci Allah...bacaan surah yasin dari kami ank cucu Chek tanpa henti...kami tahu Chek dengar...kami tahu...:'( :'(..itu saja yg kami mampu utk tolong Chek pada masa tu selain dari memohon doa kpdNya semoga dipermudahkan segalanya untuk Chek...kami tak sanggup tengok Chek macam tu...
Kami adik beradik seramai 10 org berkumpul & sentiasa disisi Chek
Cucu2 pun ada sama & tanpa henti perdengarkan bacaan Yasin utk Chek...
Adik beradik Chek & sepupu kami pun dtg melawat tengahari tu.. Masuk waktu petang keadaan Chek tiada yang berubah, denyutan jantung makin lemah..tekanan darah makin rendah....kuman tu tak mahu 'lenyap' dari paru2 Chek. Ketua Pakar yang merawat Chek pun dah explain kat kami segalanya, kami kena bersedia dgn segala kemungkinan sebab keadaan Chek makin kritikal...Ya Allah..memang kami terima dgn segala ketentuanMu tapi bersediakah kami  ???. 

Lebih kurang pukul 4.15ptg macam tu, abg me yg paling tua panggil kami adik beradik utk short discussion tentang apa yg cakap kat dia & apa yg doktor cadangkan..

Ngam2 habis meeting, kawan abg yg cikgu tu dtg bagitahu kami Chek dah takde....Ya Allah, kenapa mesin tu stop masa kami takde dalam bilik tu '( :'( :'(..yang ada cuma kakak yg sulung ,dia join skjp je masa discussion sebab kami nak at least ada seorang anak bersama Chek masa tu...dan dia yg terpilih utk bersama Chek di saat itu...:'(...Menangis tak semestinya kami tak redha tapi itu saat2 akhir kami bersama arwah...

Lepas ni tiada lagi Chek yang akan kami peluk cium setiap kali balik kg, tiada lagi Chek yg akan kami bawa jalan2 cari makan, tiada lagi Chek yang kami dok sembang sambil tengok tv, tiada lagi Chek yang akan buatkan ketupat bila tibanya hari Raya..tiada lagi Chek yang akan bawa kami ke rumah saudara mara untuk rapatkan silaturrahim supaya tak terputus...tiada lagiiiii.....Ya Allah...:'( :'(.

 Segala urusan jenazah kami siapkan di hospital...dari mandikan hinggalah siap arwah Chek dikafankan..Alhamdulillah me, 2 orang kakak & adik sama2 mandikan jenazah arwah Chek...syukur padaMu Ya Allah kerana bagi kesempatan pada kami untuk mandikan arwah Chek...setiap jirusan air itu mengingatkan kami...tangan itulah yang memandikan kami semasa kecil,yang memasak utk kami, menjaga tanpa keluhan dan menolong arwah ayah mencari rezeki utk kami adik beradik...Terima kasih Chek...terima kasih..hanya Allah yg mampu  membalas segalanya...

Walaupun sedih tapi me bersyukur dapat berkhidmat untuk kali yg terakhir utk Chek ...mandikan, mengiringi jenazah dr hospital hingga ke rumah & mengiringi jenazah hingga ke liang lahad...Allah permudahkan segalanya buat Chek...spjg perjalanan balik dari KB ke rumah, hanya satu je traffic light yg merah...selepas disolatkan, anak2, cucu2, cicit2 & adik beradik Chek memberi kucupan yang terakhir buat arwah Chek. Alhamdulillah urusan pengebumian pun berjalan dgn lancar...terdgr ckp2 bapa saudara , jenazah tak terasa berat walaupun diangkat hanya 3 orang shj bila diturunkan ke liang lahad...ramai yang akui arwah Chek sgt disenangi ramai,suka menolong dan baik hati..Alhamdulillah tak dinafikan...Chek bukan seorg ibu yang suka berleter..tak pernah dgr dia marah. To be honest , she's a great & perfect one as our mother...Kami Sayang Chek sampai bila2 dan akan sentiasa merindui Chek sampai bila2...:'(

Al fatihah....semoga Allah ampunkan segala dosa2 Chek dan tempatkan Chek dikalangan orang2 yg beriman dan disayangi Allah...Semoga Chek tenang disana...Aamiin ya rabbal alamin ...
It's infinity ♥♥♥♥♥




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...