Wednesday, March 2, 2016

♥♥Semoga Chek Tenang Di Sana♥♥ ....

Assalamualaikum wbt...


Setelah seminggu lebih...badan masih lemah, slowly cuba kumpulkan kekuatan untuk draft entry ni ...ikutkan hati tak nak terlalu fikirkan...dalam masa seminggu me cuba sibukkan diri...cuba elakkan dari bersendirian...Alhamdulillah en hubby & anak sgt memahami. 

Tak tahu macamana nak mula, kami sangkakan selepas pembedahan & keluar dari ICU, kesihatan Chek akan beransur baik...tapi dari hari ke hari Chek  makin takde selera makan...paling banyak pun sehari 2 suap makanan, itupun selepas dipujuk tapi bila makan je, terus muntah...mungkin angin dalam perut buat Chek rasa macm tu.

Sabtu ~ 20/2/16
Tak tahu kenapa pagi tu me rasa sayu sangat, emosi tiba2 rasa sedih lepas tengok gambar yg abg me post kat group family..tak pasal2 menangis ingatkan Chek...
Pic ni me snap sbb nk share dgn adik ,rupanya
dia pun sama..rasa x sedap hati & sedih tetiba..
Last me dgr suara Chek masa call abg pagi tu...itupun tiada patah perkataan yang keluar...sempat pesan dia suruh makan walaupun sikit, suruh dia sabar..hanya "hrmm...hrmm"*seriously masa tu rasa nak nangis tp cuba tahan sbb x nk Chek tahu jawapan yang keluar...Kata abg, Chek memang dah tak larat nak bercakap..banyak tidur je, mungkin kesan ubat2an...badan langsung tak bertenaga..Allahuakbar...me hanya mampu berdoa dr jauh semoga Allah kurangkan kesakitan Chek & permudahkan segalanya..
Pic pagi tu..Waktu ni Chek masih lagi ok..
sayu hati tengok keadaan Chek mcm ni...:'( 
Pkul 2 lebih, abg update lagi kat group, beberapa org doktor cuba kejutkan Chek supaya bangun tapi Chek dah tak sedar...dorang terpaksa pasang wayar untuk bantuan pernafasan..terasa lemah bila abg ckp kami kena ready terima apapun kemungkinan termasuk jantung terhenti sebab jantung Chek semakin lemah..
Pic yg abg share kt WA tghari tu
Bbrp org doktor bertungkus lumus cuba 'kejutkan' Chek
Ya Allah...Then abg me yg sulung decided supaya kami adik beradik balik...
Whtsapp msej dr Group family
Berdebar hati hanya Dia yg tahu :'(
Kami 5 beradik berpakat nak balik kampung secepat mungkin..kebetulan pula en hubby kerja hari tu...balik tu kena pi jemput si bujang me dulu. Itu ini pukul 8 malam baru bertolak balik ,dgn very bad traffic jammed kat KL lagi sbb malam minggu ..faham2 je la. Ujian yg Allah nak bagi pada kami...menguji ketabahan & kesabaran kami...sampai kat Kuala Lipis tak silap me ada pula kemalangan treler bawa papan lapis ...ada 3 buah kereta terlibat sama...dgrnya ada yg meninggal..Allualam...lebih setengah jam baru boleh gerak semula. 

Ahad ~ 21/2/16
Alhamdulillah pukul 4am camtu kami dah sampai kat HRPZ..family adik & anak me sampai lewat sikit ...sampai je..terus masuk tempat Chek...kucup pipi & dahi..sayu hati tengok keadaan Chek macam tu...penuh wayar...tahan hati yg sebak supaya tak nangis...kami kena kuat sbb nak bagi Chek semangat untuk melawan jangkitan kuman kat paru2 dia. Ya Allah...kuatkan hati kami adik beradik...

Kami bergilir berada di sisi Chek..tak putus talkinkan ke telinga Chek dgn kalimat2 suci Allah...bacaan surah yasin dari kami ank cucu Chek tanpa henti...kami tahu Chek dengar...kami tahu...:'( :'(..itu saja yg kami mampu utk tolong Chek pada masa tu selain dari memohon doa kpdNya semoga dipermudahkan segalanya untuk Chek...kami tak sanggup tengok Chek macam tu...
Kami adik beradik seramai 10 org berkumpul & sentiasa disisi Chek
Cucu2 pun ada sama & tanpa henti perdengarkan bacaan Yasin utk Chek...
Adik beradik Chek & sepupu kami pun dtg melawat tengahari tu.. Masuk waktu petang keadaan Chek tiada yang berubah, denyutan jantung makin lemah..tekanan darah makin rendah....kuman tu tak mahu 'lenyap' dari paru2 Chek. Ketua Pakar yang merawat Chek pun dah explain kat kami segalanya, kami kena bersedia dgn segala kemungkinan sebab keadaan Chek makin kritikal...Ya Allah..memang kami terima dgn segala ketentuanMu tapi bersediakah kami  ???. 

Lebih kurang pukul 4.15ptg macam tu, abg me yg paling tua panggil kami adik beradik utk short discussion tentang apa yg cakap kat dia & apa yg doktor cadangkan..

Ngam2 habis meeting, kawan abg yg cikgu tu dtg bagitahu kami Chek dah takde....Ya Allah, kenapa mesin tu stop masa kami takde dalam bilik tu '( :'( :'(..yang ada cuma kakak yg sulung ,dia join skjp je masa discussion sebab kami nak at least ada seorang anak bersama Chek masa tu...dan dia yg terpilih utk bersama Chek di saat itu...:'(...Menangis tak semestinya kami tak redha tapi itu saat2 akhir kami bersama arwah...

Lepas ni tiada lagi Chek yang akan kami peluk cium setiap kali balik kg, tiada lagi Chek yg akan kami bawa jalan2 cari makan, tiada lagi Chek yang kami dok sembang sambil tengok tv, tiada lagi Chek yang akan buatkan ketupat bila tibanya hari Raya..tiada lagi Chek yang akan bawa kami ke rumah saudara mara untuk rapatkan silaturrahim supaya tak terputus...tiada lagiiiii.....Ya Allah...:'( :'(.

 Segala urusan jenazah kami siapkan di hospital...dari mandikan hinggalah siap arwah Chek dikafankan..Alhamdulillah me, 2 orang kakak & adik sama2 mandikan jenazah arwah Chek...syukur padaMu Ya Allah kerana bagi kesempatan pada kami untuk mandikan arwah Chek...setiap jirusan air itu mengingatkan kami...tangan itulah yang memandikan kami semasa kecil,yang memasak utk kami, menjaga tanpa keluhan dan menolong arwah ayah mencari rezeki utk kami adik beradik...Terima kasih Chek...terima kasih..hanya Allah yg mampu  membalas segalanya...

Walaupun sedih tapi me bersyukur dapat berkhidmat untuk kali yg terakhir utk Chek ...mandikan, mengiringi jenazah dr hospital hingga ke rumah & mengiringi jenazah hingga ke liang lahad...Allah permudahkan segalanya buat Chek...spjg perjalanan balik dari KB ke rumah, hanya satu je traffic light yg merah...selepas disolatkan, anak2, cucu2, cicit2 & adik beradik Chek memberi kucupan yang terakhir buat arwah Chek. Alhamdulillah urusan pengebumian pun berjalan dgn lancar...terdgr ckp2 bapa saudara , jenazah tak terasa berat walaupun diangkat hanya 3 orang shj bila diturunkan ke liang lahad...ramai yang akui arwah Chek sgt disenangi ramai,suka menolong dan baik hati..Alhamdulillah tak dinafikan...Chek bukan seorg ibu yang suka berleter..tak pernah dgr dia marah. To be honest , she's a great & perfect one as our mother...Kami Sayang Chek sampai bila2 dan akan sentiasa merindui Chek sampai bila2...:'(

Al fatihah....semoga Allah ampunkan segala dosa2 Chek dan tempatkan Chek dikalangan orang2 yg beriman dan disayangi Allah...Semoga Chek tenang disana...Aamiin ya rabbal alamin ...
It's infinity ♥♥♥♥♥




6 comments:

Norhayati Mohd Isa said...

Salam Takziah Norma..
Semoga arwah tenang disana ..
Semoga dicucuri rahmat Ilahi ke atas rohnya..

:'( akak pun sedih Norma.. teringat arwah mak akak yg telah 5 bulan pergi meninggalkan kami. Al fatihah

Nurzakiah Hanum said...

salam takziah

Daddy Ziyyad said...

Takziah atas kehilangan ibunda tercinta..
Banyakkan bersabar..
Dan jangan putus sedekah kan doa & bacaan Al Quran buat Chek..
Saya doakan moga roh Chek ditempatkan dgn golongan muqarrabin...

nandira aluna kusuma said...

innalillahi wa innailaihi roji'un

semoga arwahnya ditenang sisi yang maha kuasa dan amal ibadahnya diterima.
amiin.

Bunda_nora said...

Salam takziah dari Bunda...

Norma NML said...

Terima kasih semua...aamiin ya robbal alamiin...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...