Tuesday, April 12, 2016

Homemade Jam Strawberry

Assalamualaikum wbt...

Timbul idea nak buat Jam Strawberry ni sbb bila buka peti ais ternampak ada lagi 2 pek strawberry yang me beli kat Cameron hari tu. Me bukannya penggemar buah merah ni , tanya en hubby dia cakap dah jemu beberapa hari asyik makan strawberry je..hihi..

Cara nak buat senang sangat..bahan pun tak banyak..

Strawberry
Gula secukupnya
Sedikit garam
Air 
1 sudu teh jus limau lipis
(me tak letak sebab takde stok ~ tujuan utk tahan lama)

Cara2 :~
Bersihkan buah strawberry, belah ikut suka (me belah 4)...Masukkan dalam periuk..masukkan gula, air & secubit garam...Biarkan mendidih dan kacau sekali sekala...apabila air dah hampir kering masukkan sedikit jus limau nipis(me tak letak). Kacau hingga hungga sebati..kalau u all suka kering kacau hingga kering..kalau me x suka kering sangat...
*Note : kalau x letak jus limau make sure letakkan dlm peti ais...so far almost seminggu me buat masih lagi ok. 
Nampak tu...perhh...so red...
Yang penting tiada bahan pengawet...fresh strawberry...Malam tu suruh en hubby yang try...dan dia suka..yeayyy...hihi tetiba rasa mcm pandai sangat padahal resepi hasil google je pun..:)
Sapu marjerin sikit kat roti tu & bakar...then sapu dgn jam tu
..hmmm...
So lenkali boleh try buat jem lain pulak...skrg dalam otak terfikir buah nenas...dapat nenas madu sure sedap ...:)

4 comments:

Kakzakie Purvit said...

Bila kreatif dan tahu tak mahu membazir tak rugi
Inilah hasilnya. Lebih sedap lebih sihat:)

Nurzakiah Hanum said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

NzA said...

MENYELERAKAN...nyummmm....

AziRahmanDot Com said...

sedapnya....lain kali boleh cuba buat jem sendiri.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...