Wednesday, June 15, 2016

Bila Anak Remaja Shopping...

Assalamualaikum wbt...

Cerita separuh siap dalam draft...baru sempat nak habiskan & post entry ni...x pe..entry biasa2 je pun... Ahad sebelum puasa...memang ikutkan kami dah plan nak bawa Naqiuddin pi beli baju Raya...kebetulan dia cuti...so lepas ni takde masa nak bershopping pakaian dia sbb dia start cuti pun dah hari Sabtu...masa tu dah sibuk nak balik kg ..

Kalau kecik dulu senang, pi shopping tak try pun ok lagi...cantik & selesa untuk dia dimata ummi..itulah yang dia pakai..cuma kena make sure kain jenis cotton...kalau kain tak meresap peluh tu memang boleh dikira la brp kali je dia pakai..itupun sbb disuruh. Masuk sekolah rendah bila shopping baju dia nak suruh try tu bab yg paling dia tak suka..budak2 skrg kot dapat baju baru pun dah tak heran  ,mungkin sbb si ibu memanjang je beli bila ada yg berkenan walaupun bukan musim Raya.

Semenjak dah menuju alam remaja ni dah terbalik pula...a bit fussy bab pilih baju seluar...abah dia bagi limit, harga kemeja tu tak boleh lebih dr rm100 utk sehelai. 1st tempat kami pergi ioi City Mall Putrajaya...masuk le Parkson, Brand Outlets, H&M, Padini Concept Store...lepas tu masuk LOL..pun takde yang berkenan dihati..itu baru nak cari kemeja,belum lagi yg lain.... Kesabaran yang tinggi tau nak layan anak remaja tgh naik ni...
Brands Outlet
H&M
Uniqlo..berkenan tapi saiz s besar utk dia
Last sekali abah dia cakap takde takpe la, try tempat lain....so pegi  Alamanda...alhamdulillah jumpa kemeja yang dia nak tu...kat parkson..brand MARQ ..harga asal rm129 tapi dapatlah kurang dari rm100 after diskaun..baru settle sehelai...then dia cari pula t-shirt pun payah nak jumpa yg berkenan..lastly jumpa jugak...seluar pula satu hal, hari tu dah beli sehelai..yg ni nak warna putih pula katanya baru match dgn kemeja tu....payah nau nak jumpa...perubahan saiz dari kanak2 ke remaja..dah sah2 la kena beli dewasa tapi saiz paling kecil. Nasib baik makan pujuk...cakap kat dia yang putih beli lenkali. Alhamdulillah dia ok..so tukar warna lain...harga pun ok tak sampai rm100...cari pula sandal, yg ni senang sangat..me suggest Dr Cardin terus je dia try & cakap selesa..fuhh..lega..Nanti tinggal beli kasut and t-shirt sehelai dua lagi kot sempat sebelum Raya...kalau dibuatnya pilih2 tak berkenan memang pakai je la yg mana dah beli tu.

Akhirnya kelaparan...masuk PH makan..hihi
~ kami shopping ni sehari before puasa ye ;) ~
Alhamdulillah kebanyakan dah settle, en hubby punya, Sabtu lepas ke Sogo so dah settle ..tinggal baju2 yang ditempah je belum siap..InshaaAllah hujung bulan 6 siap kot*itu janji tailor...so get ready untuk bayar upah yang beratus-ratus. Ikutkan beli yg readymade lagi murah tapi nak buat camne, susah nak dapat saiz...utk en suami & si bujang me tempah kurta moden je..dah boring katanya nak pakai Baju Melayu sepsg .



p/s : Yg pasti Raya tahun ini takkan semeriah seperti sebelumnya...Tak tahulah macamana kami adik beradik berkumpul pertama kali tanpa arwah Chek dan 1st time juga tanpa arwah nenek......x boleh tau tulis camni..mata terus jadi merah...:'( :'(

8 comments:

Nurzakiah Hanum said...

besar dah ek

Sally Samsaiman said...

budak tgh naik kak..hahahaha...mmg akan jd macam tu laa..penampilan nak kena jaga :D

Norhayati Mohd Isa said...

Ikut selera budak remaja Norma..
Macam tulah..
Akak pun anak dara ni nak pakai blouse dgn kain berbunga..
Trend anak remaja perempuan sekarang..
Anak akak ni comel..
Jadi terpaksa beli kain dan minta mak lang nya jahitkan..

Norma NML said...

@Nurzakiah HanumYe Anum...dah nak sama tinggi dgn hubby akak :)

Norma NML said...

@Sally SamsaimanTu la...padahal baru 13 tahun tu...

Norma NML said...

@Norhayati Mohd IsaBetul tu akak..dorang dah pandai pilih fesyen nak yg up to date...kita ikutkan je la..janji anak2 happy kan...Ank ppuan baju lagi byk pilihan kan akak :)

Qaseh Vee said...

saya lak 2nd time raya tanpa arwah ibu . yg masih ada mertua , balik umah mertua , yg ada umah sendiri , dok umah sendiri . yg bujang mcm saya , entahlah ... yg pasti , mmg dah tak berkumpul bersama ...

Nabila Syifa said...

wah..dah ada anak teruna.. tak lama dah bermenantu tu.. huhu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...