Thursday, July 28, 2016

Nasi Mok Su Nab @ Seksyen 9 Bandar Baru Bangi

Assalamualaikum wbt....  

Sebenarnya tak perasan bila wujudnya Restoran ni kat Seksyen 9...selalu juga dgr nama Mok Su Nab sbb kalau kat Kelantan memang terkenal ..Kebetulan minggu lepas dok pusing2 dgn en hubby cari tempat dinner..

Dari jauh ternampak banner Nasi Mok Su Nab...pucuk di cita ulam mendatang..tekak mmg teringin nak makan makanan Klate..maklumlah seharian pegi open house tak makan nasi...ye la..dah open house macam2 ada nasi mmg tak pandang la kan..sudahnya petang nak juga nasi..tekak melayu ..hihi 

Kali kedua makan kelmarin,tak tahu nak berbuka kat mana, ajak en hubby pegi situ..teringin nak makan Kerutuk Daging...
Ni dia...mmg sdp..mana nak beli rempah kerutuk mcm ni ye..hmm

Yg ni en hubby punya, gulai ayam..pun sedap..
Jom layan gambar2 makanan lain yg ada kat situ..
Nasi Air Dingin & Nasi Tumpang
Menu makanan..harga berpatutan :)

Mcm2 jenis air yg ada


Air Nira (Ore Klate panggil air tuok) :) pun ada
Kepada penggemar makanan Klate bolehlah cuba menu2 yang ada kat situ..jangan ingat me dibyr utk review ye...ini ikhlas dari anak tekak me. Air buah pun pekat & tak cair lehleh*kata org Klate....cuma yang me minum Bandung Soda tu kureng sikit...too sweet dan lain dari yg biasa me minum...

Kalau tak silap me kedai ni dibuka dari 8am-10pm...Lain kali nak try breakfast pula...nak cuba Roti Titab...:)

Wednesday, July 20, 2016

♨Puding Triffle Mangga & Apple Crumble Pie Untuk Tetamu ♨

Assalamualaikum wbt..

Minggu lepas adik beradik en hubby datang beraya kat rumah kami...Memandangkan masa balik kg hari tu ada beli beras Nasi Dagang & rempah gulai dari sana(sbb rempah gulai tak sama dgn yg rempah kat sini yg biasa kita guna utk masak kari tu). Menu utama Nasi Dagang, Gulai Ayam & Gulai Ikan Tongkol. Utk dessert pula me buat Puding Triffle Mango Jelly & Apple Crumble Pie..

Walaupun tak semua yg dapat dtg tapi happy tengok dorang enjoy makan..

Suka sbb berasnya lembut

Ini je yg sempat...Alhamdulillah mereka suka
Permintaan biras me ;)
Triffle ni kali kedua me buat..sebelum ni guna jeli yang honeydew..mcm tak berapa best..tukar mannga baru ok sikt sebab ada rasa masam....baru ada rasa masam manis...:)

Yg ni pun dorang suka...:)
Ini je yg sempat curi2 snap..semuanya pemalu..hihi..konon ;)
Alhamdulillah...lepas dorang balik kami pi hantar anak bujang ke TPD, lepas tu ke rumah K.Long pekena Laksa Penang*k.long mmg pkr buat laksa ni..dia tak dpt join konvoi ramai sbb kat rumah dia pun buat makan2. Lepas maghrib baru dia sampai rumah kami :).

InshaAllah next nk buat mkn2 utk adik beradik me plk...maybe kena postpone lepas Syawal sbb jadual full sgt sampai hujung bulan ..rumah pakcik makcik en hubby pun x habis jelajah lagi :)



Tuesday, July 19, 2016

Raya 1437H Yang Sederhana

Assalamualikum wbt...

Salam Aidilfitri u alls...Dah masuk minggu kedua Syawal...Kalau ikutkan takde mood nak post pasal Raya...tapi nak juga tulis..sekurang-kurangnya ada kenangan dan ingatan bila dah tua nanti*jika dipjgkan umur. Pada kengkawan yang pernah baca entri me sebelum ni sure tahu apa sebabnya kan.

Tahun ni me kehilangan 2 orang yang penting ...arwah Chek, orang yang paling me rindu dan tak sabar nak jumpa setiap kali nak balik kampung ...orang yang wajib me peluk cium setiap kali balik kampung dan di pagi Raya...Ya Allah...byk sgt kenangan..balik rumah rasa kosong...tiada lagi orang yang minta me picit kaki dia..tiada lagi orang yg buat ketupat palas & ketupat tebu yg terbaik yg pernah kami makan...Rindu sangat*tak nak tulis banyak psl kenangan tu..nanti hujan airmata pulak...As I said, bukan tak redha tapi hanya Dia yang tahu.

3 Ramadhan 1437H pula me kehilangan nenek tercinta...setiap balik solat Aildilfitri...rumah arwah neneklah rumah yang pertama yang akan kami kunjungi...tahun2 yang lepas, walaupun tak banyak ckp sebab dah uzur tapi ingatan nenek kuat..matanya masih terang...kalau berkumpul serentak semua sekali 5 generasi arwah nenek ...hmm memang tak muat rumah tu..lebih 500 orang kot..

Al fatihah untuk arwah ayah, arwah Chek, arwah Chek Aji(nenek) dan semua yang telah kembali kepadaNya...semoga Allah ampunkan dosa2 mereka dan tempatkan mereka diklgn orang2 yang beriman dan beramal soleh.

Mulai tahun ni, abg me yg paling tua dah plan setiap tahun @ 2 tahun sekali...dia akan buat makan2 untuk keturunan arwah Chek ...dia tak nak bila org tua dah takde kami menjadi renggang..maklumlah masing2 ada komitmen..Alhamdulillah perancangan berjaya...nanti gambar2 moment tu me share kat bawah...
Kami adik beradik..tapi still tak lengkap sbb ada yg
beraya rumah mertua & rmh masing2 :)
Breakfast kt rumah kakak sulong , rumah dia blkg
rumah arwah orgtua kami je
Malam Raya ke2 bakar membakar kambing & ayam
Abg me yg paling tua sponsor..
Masa ni semua adik beradik & family berkumpul kecuali adik
me yg sorang lagi beraya kat Perak rumah in law dia
Pagi hari Raya yang kedua melawat 'rumah' baru kesayangan kami...al fatihah buat arwah Chek ,arwah ayah & arwah nenek..kami rindu..rindu yg amat...hanya Dia yang tahu...semoga tenang di sana dan bersama orang2 yang dikasihi wahai kesayangan2 me.
Merenung dari jauh..lama sikit baru ada kekuatan menahan
air mata....tahan sebak sebenarnya..
Pagi Raya Ke2 pula breakfast kat rumah kakak yg ke2 :)
Itu lah sedikit cerita me dan adik beradik di Aidilfitri 1437H ...yang pasti tak sama seperti tahun2 yang lepas...kegembiraan itu tak sama...terasa lain sangat..

Lepas breakfast tu terus bertolak ke Pahang pula...sambung Raya rumah mak mertua & adik beradik en hubby pula :)

Tuesday, July 12, 2016

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...