Thursday, November 24, 2016

Check BSP Sendiri...

Assalamualaikum wbt...

Macam yang me post sebelum ni, dek kerana kantoi minum air gula result tinggi masa tu..me kena teruskan buat bsp test setiap 2 minggu sekali dan keesokkannya kena jumpa doktor utk check up & review result.

Malas nak bertandang ke klinik 4 kali sehari ...pahtu kena ambik cuti lagi, so en hubby suruh beli mesin check bsp tu...alhamdulillah dapat harga murah...masa tu beli kat Lazada dlm harga rm61.13 kot...dpt free strips 25pcs,lancet 25pcs & alcohol swabs 100pcs..ikutkan sehari sebelum tu me check harga rm75...rezeki nak dpt murah lagi..harga asal dalam rm100-200 ...harga kat Lazada ni berubah-ubah...u all kena pandai2 grab masa yang sesuai.
Mcm ni rupanya...comel je mesin tu...:)
Order tak sampai 3 hari dah sampai, malam tu en hubby test dulu ok ke tak...hopefully me ada keberanian nak buat sendiri kat ofis nanti.

Tiba harinya semalam me cuba beranikan diri..cuba buat sendiri...en hubby dok WA risau kot me tak berani buat...bismillahirrahmanirrahim...1st buat entah camne darah sikit sangat kena kat strip tu..tiba2 error..tak give up dan buat lagi...alhamdulillah ok. Senang je nak guna mesin ni. Petang dan malam en hubby yang tolong buatkan..dan resultnya untuk 3rd week.
Alhamdulillah...result cantik..hopefully berterusan sampai me
slmt melahirkan nanti.
Untuk u all yang bernasib sama macam me, kantoi bab minum air gula ni me nasihatkan beli la mesin ni, senang...takde la penat nak berulang alik 4 kali sehari atau menunggu kat klinik. Bila bertambah sarat nanti makin tak larat . Lagipun mesin test glukos ni berguna walaupun tak pregnant...boleh guna untuk kita check kadar kandungan gula dalam badan...kan mencegah lebih baik dari merawat.

Saturday, November 19, 2016

Ummi ke Baby ??

Assalamualaikum wbt...

Dari awal pregnant me memang suka sgt makan buah...tapi kalau yang terlalu manis tu me akan cicah dgn garam...hihi. Tak silap 2 bulan lebih teringin nak makan buah Jambu Madu tapi susahnya nak jumpa. Bukan tak pernah makan, masa awal2 pregnant tu ada la ..itu pun beli kat Psr Mlm..ada satu tempat je yang jual.

Since bibi ni nak sgt makan buah tu, en hubby sibuk la tanya kengkawan kot tahu mana2 ada jual...kebanyakannya cakap kat R&R je banyak..Adoiii..jauh tu..R&R yg biasa kami singgah takde la pulak. Kat pasar malam pun sekali tu je jumpa lepas tu langsung takde..takpe la, pujuk baby...anggap belum ada rezeki nak makan buah tu.

Sabtu lepas pi Psr Malam terjumpa la buah tu...dari jauh dok usha gerai pakcik tu...alhamdulillah memang ada. Tapi harga lagi mahal dari sebelum ni...tak silap me rm15 sekilo...tak toleh kiri kanan..terus je pilih & beli. 
Tengok bolor pun dah kecur air liur tau :)
Balik rumah terus potong dan makan...Ini tak tahu la baby ke ummi yang beria sgt nak makan...:)
so yummy...alhamdulillah
Macam nak makan buah durian je tapi sygnya bukan musim....tunggu je la kot ada rezeki kita ye syg...hope you growing well & be good in ummi's tummy ok. ;)

Friday, November 18, 2016

♥♥ Alhamdulillah...Semoga Dipermudahkan Segalanya ♥♥

Assalamualaikum wbt...

Tak tahu macamana nak mula...rasanya macam terlalu awal untk me berkongsi berita yang sangat kami tak sangka...yang buat kami mengalir airmata..airmata gembira...sukar untuk percaya tapi kuasa Allah tiada yang dapt mengatasinya. Kalau Dia katakan jadi maka jadilah ia.

So me draft dulu entry ni awal2 dan sampai masa yang sesuai baru me publish. Kalau tak silap pertengahan bulan 8 tu me dah mula rasa lain macam. Mula2 ingatkan me tak sihat biasa2 je sbb memang kalau demam, simptom2 mcm tu akan me hadapi...letih..tak selera makan dan rasa mual...mungkin juga sebab angin dalam badan.

En hubby bila je me cakap rasa nak muntah terus je sambil senyum dia ckp..."haaa...dah ada kot.."...tapi macam biasa , me cakap tak kot walaupun period memang dah lewat sebulan..tapi utk me itu tak pelik sbb period me jenis yang tak teratur. Terus en hubby suruh beli pregnancy test. Tapi me cakap tengok sehari dua lagi. Kebetulan masa tu me teringin sgt nak mkn durian tu yg dia beria suruh check dulu..risau sbb durian tu 'panas' katanya..kalau betul ada mmg tak leh mkn..huhu

Sabtu(20/8) me kerja, before tu pergi breakfast dgn en hubby, teringin nak makan nasi impit kuah kacang tapi bila makan je rasa nak terkeluar balik....kat ofis memang tak larat so call bos ambil half day leave. Ahad(21/8) tu kami bawa Naqiuddin outing, bawa dia pi makan..masih rasa tak selesa tapi kuatkan diri sbb nak luangkan masa dgn si bujang kami. Sambil tu le singgah beli pregnancy test...bukan apa risau sebab me kan selalu ambil ubat utk eczema...takut nanti tiba2 ada kan..tu kena berhati-hati..:D
Lepas ni tak boleh outing sampailah cuti Aidiladha nanti..
Ummi gonna miss u syg..
Seminggu kebelakangan tu juga, bila tgh malam je rasa macam nak demam..sejuk menggigil...dan yang paling merisaukan me punya breast*ini bukan lucah ye..hihi sakit...membengkak. En hubby makin risau dan ajak pi klinik tapi me cakap tunggu dulu..nanti check  dulu, baru pi jumpa doktor. Haha..degil punya bini ;)

Bangun tidur pagi Isnin tu , dengan hati yang berdebar..bismillahirrahmanirrahim....check....berdebar-debar nak tengok apa yg keluar kat UPT tu...Allahuakbar...2 garis...terus rasa sebak...setelah 13 tahun usia ank sulung kami, tak putus kami meminta...akhirnya Allah kabulkan doa kami...alhamdulillah.....happy sangat hingga tak  terkata. Syukur padaMu ya Allah.
Speechless tapi bersyukur padaNya
Petang tu juga terus pi Klinik As Salam..nak sahkan berita gembira tu..
Subhanallah..tiada yg dpt mengatasi kuasa & takdir mu Ya Allah..
I can see my baby's heartbeat..rasa nak nangis..
Untuk kali yang kedua kami mendapat hadiah yang tidak ternilai sempena ulangtahun perkahwinan kami 1st September lepas. Hadiah yang sama kami terima pada ulangtahun perkahwinan yang pertama dulu. Alhamdulillah dah 13 tahun buah hati pengarang jantung kami akhirnya Allah bagi dia peluang menjadi seorg abg. 

Since my period jenis yang tak teratur date sebetulnya tak dapat...ikut date last period me EDD 15.03.2017 & ikut saiz baby yg doktor scan EDD 14.4.2017...me tak kisah yang mana2 janji baby kami keluar sihat walafiat...InshaaAllah...dan doktor bekalkan me acid folic & supplement neuro gain.
Bekalan..and my 2nd baby baby :D
1st Trimester
Dalam keadaan macam ni, perubahan pada diet makanan me secara tak langsung berubah...tak suka minum air bersusu(susu pekat manis), ayam pun kurang gemar(biasanya pagi heavy breakfast +ayam goreng)...still ambil nasi tapi sedikit je risau kot kelaparan sementara menunggu tea break. Tapi yang pastinya pregnant kali ni me memang sgt gemar makan buah-buahan...stok buah kat rumah sentiasa ada..
Mangga tu bukan jenis yg masam tp lemak manis.
yg ni mcm tak brp gemar masam gitu ;)
Lokching aka satay ikan..
sanggup pusing P.Mlm sbb teringin sgt..:)

Bekalan kurma sentiasa ada kat atas meja ofis..agak perut 'menyanyi' tu makan sebiji kurma & air 0 pun dh ok. 
Kudapan..;)

Inilah kegemaran me di awal trimester ...yang boleh me makan..nasi memang skdr alas perut...yang selera buah-buahan2 je. Mmg tak putus stok buah kat rumah ◕‿◕.
Mahal nau Limau tu skrg ni..rm10/kg..erkk..

Bekalan ke ofis
Lagi bekalan ke ofis :)

Yg ni adik kt ofis me yg bwk khas dr kg..
sedapnyer mkn dgn colek kicap tu
5 Sept tu sekali lagi me pergi scan untuk confirm due date...InshaaAllah..14.4.2017...kali ni doktor kuatkan sound...so boleh dgr baby punya degupan jantung...subhanallah...terharu sgt..semoga me dan baby diberi kesihatan yang baik dan Allah permudahkan segalanya. 

Masuk 2 bulan slowly dah start morning sickness terutamanya waktu pagi dan petang. Badan memang cepat penat...balik kerja macam nak baring je...semangat memang kena kuat. Nasib baik la en hubby sgt memahami..tolong settlekan kerja rumah, layan tv sorang2..kdg mkn pun sorang kat meja makan sbb ada makanan yg me tak tahan bau terutamanya yg melibatkan bwg2..so sorry dling..InshaaAllah soon it will be back to normal.

14/9, balik dari bercuti Raya Haji pi buat buku pink di KK Kajang... Ya Allah dgn sarapan sekeping biskut fibre dan air kosong (sbb  mmg x selera nak makan,itupun paksa makan je )..dari pukul 7.30am till 12.30pm baru lah selesai.. masa turn nunggu nak ambil ubat tu en hubby pi beli buah kat gerai depan tu.
Rambutan pemberian jiran mak
yg en hubby dh siap kupas
Stok buah lagi :)
Nk yg sweet sour katanya..
makan sikit dah tolak tepi..
Bila dah nak masuk 3 bulan dah ada sikit teringin nak makan itu ini tapi x semuanya dapat telan. Ada satu masa tu teringin sangat nak makan Sotong Rebus Hitam (Kelantan Style)...kegemaran arwah ayah...yg penting sotong tu mesti kena ada telur kat dalamnya.
Sotong Rebus Hitam x brp nk hitam :)
Teringin nak makan maggi..x psl2 sakit perut,
maybe sbb pedas kot..panik laki me kjp..
pahtu dh x berani nk makan ...
Sepanjang me pregnant kan viral pasal virus zika...so nak baring je mesti masuk dalam 'kurungan'...kalau en hubby nampak baring kat luar terus kena paksa masuk dalam tu. 
Kurungan Kelambu Moden ;)
Dah lama tak merasa pengalaman macam ni..ulang alik pi klinik untuk check up...dalam keadaan morning sickness memang terasa penat..masuk 3 bulan dah boleh makan nasi sikit2 tapi ulu hati pula jadi pedih..masih lagi muntah2...muntah asid tu yg tak tahan dan perit tekak...berat badan dah turun 5 kg..tapi takpe sanggup harunginya demi anak ummi...istighfar dan selawat banyak2..banyakkan baca Quran sebagai 'hiburan' untuk anak ummi kat dlm.. 

12/10...1st time minum air gula masa pregnant...malam sebelum tu kena puasa dari 10 malam...doa byk2 semoga me tak termuntahkan semula dan dipermudahkan.Alhamdulillah...tapi masalah lain pula...doktor cakap badan me dehydrated...so kena la pegi hospital and water drip...bertabahlah..dah la hari tu je kena ambik darah sampai 3 kali..cucuk jarum utk drip tu entah mana silapnya sakit sgt..
Nampak tu jarum yg timbul..ngam dkt pergelangan tgn
tu yg jadi sakit
Lepas drip tu rasa dah ok sikit..dah boleh makan walaupun masih pilih makanan...susu masih tak boleh terima dan 'kegilaan me masa tu hanyalah air milo kotak macam kat bawah ni..siap standby 1 pack (24 kotak 200ml) tu..kadang dalam sehari sampai 3 kotak tu me belasah. 

Sedikit risau bila hari Isnin (17/10) nurse dari KK call beritahu result minum air gula minggu sebelumnya tu. Kandungan gula tinggi...so kena la pergi KK buat BSP(Blood Sugar Profile). En hubby lah yang tenangkan me supaya tak risau...fikir positif dan bykkan doa semoga semuanya dipermudahkan. Me?? Tipu la kalau kata me tak risau..lepas solat tu 'terkeluar' juga airmata ni..macam2 fikir..yang penting semoga takde kesan apa2 kat baby..

Stop minum milo kotak tu, so banyakkan minum air 0 je.. makan pun me cuba google apa yg patut dan boleh dimakan dalam keadaan macam ni...buah pun kena pilih2, antaranya, oren, buah jambu batu, epal  dan pir. So en hubby akan beli buah2 tu untuk stok , bila lapar je dan tak selera makan buah je yg me mampu telan..yg pasti kena cicah garam..hihi
Epal, Oren & pir


So bermulalah episod cucuk2 jari...kena la buat bsp..1st time merasai pengalaman macam ni.
Walaupun cucuk tu x sesakit mana tapi
kesan cucuk tu ada la rasa denyutnya..hihi
Alhamdulillah result 4 kali tu tak kantoi tapi ada pulak yg hypo...sbr je la, yg 1st 8am selepas berpuasa dr malam tadi ambik kat KK je sbb pagi tu kena ambik darah sekali..seterusnya me buat kat klinik swasta je..tak daya nak jelajah KK sampai 4 kali..11.30am , 6 pm & last 9pm..kalau yg dah biasa buat bsp sure tahu kan ...2 jam sebelum cucuk jari tu kena puasa.. bygkan nak bajet masa nak makan dgn keadaan selera yg tak berapa nak ada..nak kena telan air 0 byk2..fuhh..mmg mencabar
Utk yg last test tu me minum milo tp kurang manis, bahulu kelantan
tu 1 biji yg terlampau manis, sebiji pisang & sebiji telur. Alhamdulillah
naik juga walaupun tak banyak
Esoknya kena pi KK utk review, nurse check result je terus boleh balik...adoii..rugi je cuti 1 hari..ingatkan kena jumpa pakar nutritien sbb member ckp pengalaman dia mcm tu. Takpe la..yg penting result tak sangkut. Next appointment lagi 2 minggu so kena pandai2 la jaga diet..

2nd Trimester Masuk 4 bulan, alhamdulillah dah byk benda yg boleh makan. Tapi bosan la pulak  asyik makan makanan tapau dr luar je, weekend lepas cubalah memasak..teringin nak makan sotong goreng kunyit ....memang kat kedai makan ada tapi tak sama..yg ni sotong ada telur..special sikit...hihi..pahtu masak sayur brokoli..utk en hubby masakkan dia Ikan Kembung Goreng  Sambal sebab dia tak makan sotong, kesian bila tgok dia kurang berselera bila asyik makan makanan tapau je.

Siap masak terus rasa semacam...nampaknya masih tak ok dgn bau menumis..relaks sekejap, dah ok baru la makan..alhamdulilah boleh la makan walaupun 1 senduk nasi je...janji anak ummi tak lapar..:)
Nampak tu telur sotong yg segar bugar..hihi

Brokoli+siew park choy+tauhu..
skrg ni kena bykkan sayur dlm diet
Kdg2 datang selera tak menentu...malam2 minta dgn husband nak makan aiskrim...
nyum2...mcm nak repeat lgi je..hihi

Check up seterusnya 10/11...sehari sebelum kena buat bsp lagi...normal prosedur la kan kalau dah terkantoi masa minum air gula. Bacaan alhamdulillah tak teruk sgt tp pagi ada lagi yg hypo..
Snap gambar kot2 KK nak prove sbb buat kt private kan ..hihi
Result malam tu tinggi sikit sebab masa dinner sebelum pukul 7pm tu, en. hubby order Ikan Tiga Rasa, Sup Sayur & Telur Dadar ...di'paksa'nya makan banyak sikit sebab risau bila dgr ada yang result yg hypo..risau takut pengsan katanya...pastu minum pula Milo Ais...tapi Milo Ais O ye tanpa gula dan susu...sbb mmg sebelum pregnant pun kalau ambil Milo mmg Milo O..


Next day jumpa doktor untuk check up & review bsp...Alhamdulillah baby ok..denyut jantung pun cantik...result bsp semua cantik tapi ada satu yang hypo tu kena jaga2 takut boleh pitam @ pengsan. So doktor nasihatkan standby gula2 , kalau terasa pening je makan gula2...alamak dah la skrg ni tak suka makan yang makan yg manis. Tapi me akan cuba ...inshaaAllah demi kesihatan baby & me as well ;). Igtkan dah boleh stop bsp check tu tapi mmg kena continue sampai la bersalin...hmm..nampaknya kena la beli mesin check glukos tu...kalau tak jenuh nak menapak ke klinik 4 kali sehari. Cuma berat me je tak naik2 ,maybe sbb selera makan tu masih kurang.

Dah nak masuk 5 bulan, getting better...muntah2 dah berkurang..cuma pagi & petang je..itupun muntah asid..byk angin dlm badan kot...so sebolehnya me cuba elakkan makanan yg boleh menyebabkan 'angin' tu bertambah..

Apapun, me sanggup tempuh dan berdoa semoga segalanya dipermudahkan oleh Dia . InshaaAllah...Doakan me ye ^◕‿◕^


Thursday, November 17, 2016

Sambal Pauh (Mangga Muda) Kelantan

Assalamualaikum wbt...

Tetiba teringat kat  Sambal Pauh (Mangga Muda) yg me buat malam kelmarin...macam nak repeat lagi tapi kalau dapat mangga telur (org Kelantan panggil pauh reknge)..yang tu lagi sedap dan betul2 sambal klate...sebab ada rasa masam. Sambal macam ni memang kegemaran kami adik beradik sebab arwah chek dulu selalu buatkan. Sambal macam ni boleh mendatangkan selera makan ,lebih2 lagi makan dengan nasi panas..perhhh..

Yang me buat hari tu entah mangga apa, pegi pasar malam janji jumpa mangga muda... Teringin sangat nak makan belasah je la mangga apa pun. Nak buat senang sangat dan tak banyak bahan.

Bahan2 :~
Ikan kembung/Selar (ada org guna ikan sardin tp me tak mkn ikn tu) - 4 ekor
Mangga muda - 2 biji
Cili api - Ikut kepedasan yg u all suka.
Garam secukup rasa

Cara2 :~
Ikan tu me bakar tawar mcm tu je(ini versi arwah chek) , ada org suka rebus je. 
Cili api ditumbuk dgn garam  *petua nk hancurkan biji cili tu, masukkan isi ikan tumbuk kejap..last sekali masukkan mangga muda yg dicincang...tumbuk lagi hingga sebati..tapi jangan hancur sgt nanti tak sedap. 

Nota : ada org suka masukkan sedikit gula utk seimbangkan rasa. Kalau suka boleh juga perahkan sedikit air asam limau. Ikan tu kalau suka boleh dicampur dgn ikan masin yg dah dibakar @ gorng tapi kena kurangkan la grm tu ye..;)

Gini la ghupenya Sambal Pauh tu :)

Monday, November 14, 2016

Supermoon ????


Assalamualaikum wbt...

Rata2 dok cakap pasal Supermoon...berita kat dalam tv, dalam suratkhabar....tak kurang juga member yang share kat media sosial. Pagi semalam pun en hubby ada cakap..."Ayg, malam esok kita tengok supermoon ye". Mula2 igtkan filem Love Supermoon lakonan Farid Kamil & Nadiya Nisa tu..pelik jugak sbb dia bukannya minat cerita2 camtu.

Rupanya, Supermoon...Supermoon tu fenomena bulan penuh...dimana bulan akan lebih besar dan lebih cerah daripada biasa. Masa tu kedudukan bulan paling dekat dgn bumi. 

Tak mahu tulis panjang2 sebab me pun tak pernah tengok. So u alls kalau ada peluang dan kesempatan malam ni boleh la kita sama2 tengok dari tempat masing2. Anggaran waktu supermoon tu dalam pukul 7.24pm-9.54pm. Kalau tak tengok malam ni jawapnya kena la tunggu 18 tahun lagi...masa tu kalau dipjgkan umur me tengok dgn suami, anak2 & cucu2 lorr ...hihi jauh fikir tu. Nak best lagi kalau dapat lepak tepi pantai sure pemandangannya lagi awesome..subhanallah..dpt bygkan besarnya keindahan ciptaan Allah swt.

Sumber : En Google

Kalau nak tahu lebih lanjut , u alls boleh refer wikipedia ni ok ;)


Tuesday, November 8, 2016

7 Hari Mencintaiku # Tonton & Download #

Assalamualaikum wbt...

Sinopsis :~


Mengisahkan Khuzairi(Shukri Yahaya) yang dalam diam mencintai seorang gadis bernama Mia Adriana(Siti Saleha). Cinta pandang pertamanya menjadikan dia seorang perindu yang setia. Namun kerana sifat angkuh dan sombong gadis itu menyebabkan Khuzairi tidak pernah walau sebesar hama jua menyimpan impian untuk memilikinya. Mia Adriana bagaikan lupa, hidup ini ibarat putaran roda, satu waktu keangkuhan dan kesombongan itu akan memamah dirinya sendiri. Berdoalah, di kala keinsafan menjelma nanti, cinta lelaki bernama Khuzairi ini belum terpadam lagi buat dirinya.

Shukri Siti Saleha

Mia Adriana seorang peguam dan mempunyai firma guamannya sendiri bersama ayahnya Dato Megat Idrus. Mia telahpun bertunang dengan sepupunya sendiri Khalil (Ungku Hariz). Namun kerana terlalu percaya pada tunangnya, Khalil, Mia Adriana telah menyebabkan ayahnya muflis. 



Khalil tidak hadir pada malam pernikahan mereka, sebaliknya Khalil menikahi Rita kerana duit. Dato Megat yang diserang sakit jantung, meminta Khuzairi untuk menjadi menantunya. Demi menutup malu, Mia sanggup berkahwin dengan Khuzairi walaupun mengganggap Khuzairi kekampungan dan kolot.



Bermulanya kehidupan baru Mia Adriana bersama Khuzairi di kampung. Sepanjang berada di kampung, Mia Adriana memang menjadi kebencian Mak Leha, mak tiri Khuzairi. Mak Leha membenci Mia kerana dia memusuhi Puan Hayati. 



Terjadi pelbagai pergaduhan antara Mia, Mak Leha dan Syakilla, tunangan Helmi yang menaruh hati pada Khuzairi. Perhubungan Mia dan Khuzairi juga selalu pasang surut. Khuzairi juga tersepit kerana dia terlalu menghormati Mak Leha sebagai ibu sehingga dia selalu melukakan hatinya sendiri.



Kerana suatu peristiwa, Mia Adriana tersedar bahawa sememangnya dia mencintai Khuzairi sepenuh hati. Dia terlalu merindu anak kecil yang ditinggalkan tanpa melihat rupanya. Namun, cukupkah masa 7 hari itu untuk meraih kembali cinta Khuzairi yang sudah membeku? 



Apakah Pak Samad mampu membela nasib Mia selepas dibuang oleh suami sendiri dalam rumah keluarganya? Tercapaikah hasrat Syakilla untuk menjadi isteri Khuzairi? Dan, apa pula nasib Helmi selepas dihalau keluar oleh Pak Samad selepas dia bersubahat dengan Khalil untuk meracun kambing-kambing Khuzairi? Apakah pekerjaan Khuzairi selain pengembali kambing yang menjadi kegilaan anak-anak gadis kampung?













Monday, November 7, 2016

Outing With My Heroes...

Assalamualaikum wbt...

Semalam minggu pertama , macam biasa Naqiuddin boleh outing. Ikutkan pukul 11 dah boleh bawa dia keluar tapi en hubby pula kena keje semalam so balik keje baru pi jemput si bujang kami.

Nak bawa pi shopping complex memang tak sempat sebab kena hantar sebelum pukul 6pm, jadi kami bawa je dia keluar makan dan beli apa2 yang patut. Biasanya kalau outing dia akan beli la bekalan makanan sampingan dan keperluan lain. Sebab kebanyakan tahfiz waktu makan mereka 3 kali sehari sahaja. 

Kami bawa pi makan tempat yang paling dekat, Cendol Bakar Auntie Sue...since dia cakap dah kenyang , kami order je Cucur udang...tapi yg lainnya kat sini ,ia bukan semata-mata cucur udang..ada fish ball, sosej, nugget & tauhu goreng . Kalau dah makan kat sini tak sah kalau tak pekena cendol..kami order Cendol Pulut Durian, Cendol Durian & Cendol Jagung.  
Masa awl2 oreggy teringin sgt nk makan durian
bila tgok Cendol Durian tu lsung x de rasa nak cuba..huhu
Alahai rasa macam sekejap sangat ummi jumpa...tak lepas rasa rindu ..padahal baru minggu lepas(cuti deepavali) dia cuti...bawa dia balik kampung jumpa  Uwannya . Next ..InsyaaAllah hujung bulan 12 balik lagi sbb kenduri sambut menantu adik ipar me yg bakal berkahwin awal bulan 12 nanti...ke Perlis lagi la kami...:)

Thursday, November 3, 2016

。◕‿◕。Kerabu Mangga Sedap 。◕‿◕。

Assalamualaikum...

Semenjak selera makan dah datang semula, macam2 terlintas nak makan..tapi masih under control ye..hihi. Dalam 2 3 hari ni teringin nak makan Kerabu Mangga. Ikukan banyak je restoran yang jual Kerabu Mangga tapi nak jumpa yang sedap tu susah.

Kelmarin singgah satu tempat yang kami biasa makan Ikan Tiga Rasa yang sedap pada anak tekak kami*sebab selera org tak sama kan..tapi takde kerabu mangga. Semalam en hubby cakap cuba cari kat restoran lain...so kami singgah satu restoran tak jauh dari rumah.

Alhamdulillah pelayan tu cakap ada..yehuuuu...dapat juga...Nampak je Kerabu Mangga tu bukan me yang kecur air liur tapi org sebelah tu..tak sabar dia nak makan. Kerabu dia memang sedap secukup rasa. Yang penting takde udang kering sbb me & en hubby memang tak makan tu...lepas tu bukan semata-mata mangga macam setengah restoran buat...yg ni ala2 som tam cuma somtam biasanya ada betik muda & udang kering.
Nampak tu..macam nak repeat lagi.
soon..inshaaAllah
Selain tu kami order Ikan Kembung Tiga Rasa ..yg ni mmg pedas sgt tapi sos tu sedap...nak order ikan Siakap tapi kami berdua je mmg tak habis la. Sup daging pun not bad sebab tak rasa banyak rempah sbb me tak suka yang bau rempah sup tu banyak sgt...yg ni tak pedas sebab mmg request tak nak pedas.Gambar tak sempat nak snap sbb perut asyik menyanyi je.

Harga tak mahal kot...sebab en hubby cakap  standard kat restoran mana2 pun. Takpe..yang penting sedap. Lagipun ikan tu kami ambil ikan kembung je, kalau Siakap mahal sikit kot tapi kat restoran ada tulis promo ikan siakap seekor rm25...lupa nak snap gambar sebab lapar sangat masa tu..hihi.
Sayangnya me lupa apa nama restoran tu...hmm.

Tuesday, November 1, 2016

Itu Naik Ini Naik...Hmmm

Assalamualaikum wbt

Rasa macam lama sangat tak update blog...dalam keadaan macam ni mood menulis pun down. Nak pula kalau bab2 yang boleh datangkan stress me cuba elakkan..hihi.

Mlm tadi bertubi2 gambar masuk dalam group whatsapp tentang kenaikan petrol bermula hari ni (1 November 2016)...yang tu macam ok la sebab dah biasa. 
Sumber : Harian Metro
Lepas tu dapat lagi mesej...
Kenaikan harga minyak masak yg mendadak sbb takde
lagi subsidi utk myk masak 3kg & 5kg :(
Ingatkan gimik ke ape..tapi bila member ofis cakap kawan dia cakap betul sbb bila beli memang harga dah rm20++ utk 5kg(biasanya rm13.35 je). 


Hmmm...apa nak dikata...pengguna tetap perlu menggunakan walaupun ianya akan membebankan, cuma mungkin ada yang ambil inisiatif lain selain dari menggoreng...kukus, rebus @ bakar. Tapi dengar2nya harga gas memasak pun akan naik...Hmmmm...bertabahlah kita semua...tak tahu nak cakap apa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...