Friday, November 18, 2016

♥♥ Alhamdulillah...Semoga Dipermudahkan Segalanya ♥♥

Assalamualaikum wbt...

Tak tahu macamana nak mula...rasanya macam terlalu awal untk me berkongsi berita yang sangat kami tak sangka...yang buat kami mengalir airmata..airmata gembira...sukar untuk percaya tapi kuasa Allah tiada yang dapt mengatasinya. Kalau Dia katakan jadi maka jadilah ia.

So me draft dulu entry ni awal2 dan sampai masa yang sesuai baru me publish. Kalau tak silap pertengahan bulan 8 tu me dah mula rasa lain macam. Mula2 ingatkan me tak sihat biasa2 je sbb memang kalau demam, simptom2 mcm tu akan me hadapi...letih..tak selera makan dan rasa mual...mungkin juga sebab angin dalam badan.

En hubby bila je me cakap rasa nak muntah terus je sambil senyum dia ckp..."haaa...dah ada kot.."...tapi macam biasa , me cakap tak kot walaupun period memang dah lewat sebulan..tapi utk me itu tak pelik sbb period me jenis yang tak teratur. Terus en hubby suruh beli pregnancy test. Tapi me cakap tengok sehari dua lagi. Kebetulan masa tu me teringin sgt nak mkn durian tu yg dia beria suruh check dulu..risau sbb durian tu 'panas' katanya..kalau betul ada mmg tak leh mkn..huhu

Sabtu(20/8) me kerja, before tu pergi breakfast dgn en hubby, teringin nak makan nasi impit kuah kacang tapi bila makan je rasa nak terkeluar balik....kat ofis memang tak larat so call bos ambil half day leave. Ahad(21/8) tu kami bawa Naqiuddin outing, bawa dia pi makan..masih rasa tak selesa tapi kuatkan diri sbb nak luangkan masa dgn si bujang kami. Sambil tu le singgah beli pregnancy test...bukan apa risau sebab me kan selalu ambil ubat utk eczema...takut nanti tiba2 ada kan..tu kena berhati-hati..:D
Lepas ni tak boleh outing sampailah cuti Aidiladha nanti..
Ummi gonna miss u syg..
Seminggu kebelakangan tu juga, bila tgh malam je rasa macam nak demam..sejuk menggigil...dan yang paling merisaukan me punya breast*ini bukan lucah ye..hihi sakit...membengkak. En hubby makin risau dan ajak pi klinik tapi me cakap tunggu dulu..nanti check  dulu, baru pi jumpa doktor. Haha..degil punya bini ;)

Bangun tidur pagi Isnin tu , dengan hati yang berdebar..bismillahirrahmanirrahim....check....berdebar-debar nak tengok apa yg keluar kat UPT tu...Allahuakbar...2 garis...terus rasa sebak...setelah 13 tahun usia ank sulung kami, tak putus kami meminta...akhirnya Allah kabulkan doa kami...alhamdulillah.....happy sangat hingga tak  terkata. Syukur padaMu ya Allah.
Speechless tapi bersyukur padaNya
Petang tu juga terus pi Klinik As Salam..nak sahkan berita gembira tu..
Subhanallah..tiada yg dpt mengatasi kuasa & takdir mu Ya Allah..
I can see my baby's heartbeat..rasa nak nangis..
Untuk kali yang kedua kami mendapat hadiah yang tidak ternilai sempena ulangtahun perkahwinan kami 1st September lepas. Hadiah yang sama kami terima pada ulangtahun perkahwinan yang pertama dulu. Alhamdulillah dah 13 tahun buah hati pengarang jantung kami akhirnya Allah bagi dia peluang menjadi seorg abg. 

Since my period jenis yang tak teratur date sebetulnya tak dapat...ikut date last period me EDD 15.03.2017 & ikut saiz baby yg doktor scan EDD 14.4.2017...me tak kisah yang mana2 janji baby kami keluar sihat walafiat...InshaaAllah...dan doktor bekalkan me acid folic & supplement neuro gain.
Bekalan..and my 2nd baby baby :D
1st Trimester
Dalam keadaan macam ni, perubahan pada diet makanan me secara tak langsung berubah...tak suka minum air bersusu(susu pekat manis), ayam pun kurang gemar(biasanya pagi heavy breakfast +ayam goreng)...still ambil nasi tapi sedikit je risau kot kelaparan sementara menunggu tea break. Tapi yang pastinya pregnant kali ni me memang sgt gemar makan buah-buahan...stok buah kat rumah sentiasa ada..
Mangga tu bukan jenis yg masam tp lemak manis.
yg ni mcm tak brp gemar masam gitu ;)
Lokching aka satay ikan..
sanggup pusing P.Mlm sbb teringin sgt..:)

Bekalan kurma sentiasa ada kat atas meja ofis..agak perut 'menyanyi' tu makan sebiji kurma & air 0 pun dh ok. 
Kudapan..;)

Inilah kegemaran me di awal trimester ...yang boleh me makan..nasi memang skdr alas perut...yang selera buah-buahan2 je. Mmg tak putus stok buah kat rumah ◕‿◕.
Mahal nau Limau tu skrg ni..rm10/kg..erkk..

Bekalan ke ofis
Lagi bekalan ke ofis :)

Yg ni adik kt ofis me yg bwk khas dr kg..
sedapnyer mkn dgn colek kicap tu
5 Sept tu sekali lagi me pergi scan untuk confirm due date...InshaaAllah..14.4.2017...kali ni doktor kuatkan sound...so boleh dgr baby punya degupan jantung...subhanallah...terharu sgt..semoga me dan baby diberi kesihatan yang baik dan Allah permudahkan segalanya. 

Masuk 2 bulan slowly dah start morning sickness terutamanya waktu pagi dan petang. Badan memang cepat penat...balik kerja macam nak baring je...semangat memang kena kuat. Nasib baik la en hubby sgt memahami..tolong settlekan kerja rumah, layan tv sorang2..kdg mkn pun sorang kat meja makan sbb ada makanan yg me tak tahan bau terutamanya yg melibatkan bwg2..so sorry dling..InshaaAllah soon it will be back to normal.

14/9, balik dari bercuti Raya Haji pi buat buku pink di KK Kajang... Ya Allah dgn sarapan sekeping biskut fibre dan air kosong (sbb  mmg x selera nak makan,itupun paksa makan je )..dari pukul 7.30am till 12.30pm baru lah selesai.. masa turn nunggu nak ambil ubat tu en hubby pi beli buah kat gerai depan tu.
Rambutan pemberian jiran mak
yg en hubby dh siap kupas
Stok buah lagi :)
Nk yg sweet sour katanya..
makan sikit dah tolak tepi..
Bila dah nak masuk 3 bulan dah ada sikit teringin nak makan itu ini tapi x semuanya dapat telan. Ada satu masa tu teringin sangat nak makan Sotong Rebus Hitam (Kelantan Style)...kegemaran arwah ayah...yg penting sotong tu mesti kena ada telur kat dalamnya.
Sotong Rebus Hitam x brp nk hitam :)
Teringin nak makan maggi..x psl2 sakit perut,
maybe sbb pedas kot..panik laki me kjp..
pahtu dh x berani nk makan ...
Sepanjang me pregnant kan viral pasal virus zika...so nak baring je mesti masuk dalam 'kurungan'...kalau en hubby nampak baring kat luar terus kena paksa masuk dalam tu. 
Kurungan Kelambu Moden ;)
Dah lama tak merasa pengalaman macam ni..ulang alik pi klinik untuk check up...dalam keadaan morning sickness memang terasa penat..masuk 3 bulan dah boleh makan nasi sikit2 tapi ulu hati pula jadi pedih..masih lagi muntah2...muntah asid tu yg tak tahan dan perit tekak...berat badan dah turun 5 kg..tapi takpe sanggup harunginya demi anak ummi...istighfar dan selawat banyak2..banyakkan baca Quran sebagai 'hiburan' untuk anak ummi kat dlm.. 

12/10...1st time minum air gula masa pregnant...malam sebelum tu kena puasa dari 10 malam...doa byk2 semoga me tak termuntahkan semula dan dipermudahkan.Alhamdulillah...tapi masalah lain pula...doktor cakap badan me dehydrated...so kena la pegi hospital and water drip...bertabahlah..dah la hari tu je kena ambik darah sampai 3 kali..cucuk jarum utk drip tu entah mana silapnya sakit sgt..
Nampak tu jarum yg timbul..ngam dkt pergelangan tgn
tu yg jadi sakit
Lepas drip tu rasa dah ok sikit..dah boleh makan walaupun masih pilih makanan...susu masih tak boleh terima dan 'kegilaan me masa tu hanyalah air milo kotak macam kat bawah ni..siap standby 1 pack (24 kotak 200ml) tu..kadang dalam sehari sampai 3 kotak tu me belasah. 

Sedikit risau bila hari Isnin (17/10) nurse dari KK call beritahu result minum air gula minggu sebelumnya tu. Kandungan gula tinggi...so kena la pergi KK buat BSP(Blood Sugar Profile). En hubby lah yang tenangkan me supaya tak risau...fikir positif dan bykkan doa semoga semuanya dipermudahkan. Me?? Tipu la kalau kata me tak risau..lepas solat tu 'terkeluar' juga airmata ni..macam2 fikir..yang penting semoga takde kesan apa2 kat baby..

Stop minum milo kotak tu, so banyakkan minum air 0 je.. makan pun me cuba google apa yg patut dan boleh dimakan dalam keadaan macam ni...buah pun kena pilih2, antaranya, oren, buah jambu batu, epal  dan pir. So en hubby akan beli buah2 tu untuk stok , bila lapar je dan tak selera makan buah je yg me mampu telan..yg pasti kena cicah garam..hihi
Epal, Oren & pir


So bermulalah episod cucuk2 jari...kena la buat bsp..1st time merasai pengalaman macam ni.
Walaupun cucuk tu x sesakit mana tapi
kesan cucuk tu ada la rasa denyutnya..hihi
Alhamdulillah result 4 kali tu tak kantoi tapi ada pulak yg hypo...sbr je la, yg 1st 8am selepas berpuasa dr malam tadi ambik kat KK je sbb pagi tu kena ambik darah sekali..seterusnya me buat kat klinik swasta je..tak daya nak jelajah KK sampai 4 kali..11.30am , 6 pm & last 9pm..kalau yg dah biasa buat bsp sure tahu kan ...2 jam sebelum cucuk jari tu kena puasa.. bygkan nak bajet masa nak makan dgn keadaan selera yg tak berapa nak ada..nak kena telan air 0 byk2..fuhh..mmg mencabar
Utk yg last test tu me minum milo tp kurang manis, bahulu kelantan
tu 1 biji yg terlampau manis, sebiji pisang & sebiji telur. Alhamdulillah
naik juga walaupun tak banyak
Esoknya kena pi KK utk review, nurse check result je terus boleh balik...adoii..rugi je cuti 1 hari..ingatkan kena jumpa pakar nutritien sbb member ckp pengalaman dia mcm tu. Takpe la..yg penting result tak sangkut. Next appointment lagi 2 minggu so kena pandai2 la jaga diet..

2nd Trimester Masuk 4 bulan, alhamdulillah dah byk benda yg boleh makan. Tapi bosan la pulak  asyik makan makanan tapau dr luar je, weekend lepas cubalah memasak..teringin nak makan sotong goreng kunyit ....memang kat kedai makan ada tapi tak sama..yg ni sotong ada telur..special sikit...hihi..pahtu masak sayur brokoli..utk en hubby masakkan dia Ikan Kembung Goreng  Sambal sebab dia tak makan sotong, kesian bila tgok dia kurang berselera bila asyik makan makanan tapau je.

Siap masak terus rasa semacam...nampaknya masih tak ok dgn bau menumis..relaks sekejap, dah ok baru la makan..alhamdulilah boleh la makan walaupun 1 senduk nasi je...janji anak ummi tak lapar..:)
Nampak tu telur sotong yg segar bugar..hihi

Brokoli+siew park choy+tauhu..
skrg ni kena bykkan sayur dlm diet
Kdg2 datang selera tak menentu...malam2 minta dgn husband nak makan aiskrim...
nyum2...mcm nak repeat lgi je..hihi

Check up seterusnya 10/11...sehari sebelum kena buat bsp lagi...normal prosedur la kan kalau dah terkantoi masa minum air gula. Bacaan alhamdulillah tak teruk sgt tp pagi ada lagi yg hypo..
Snap gambar kot2 KK nak prove sbb buat kt private kan ..hihi
Result malam tu tinggi sikit sebab masa dinner sebelum pukul 7pm tu, en. hubby order Ikan Tiga Rasa, Sup Sayur & Telur Dadar ...di'paksa'nya makan banyak sikit sebab risau bila dgr ada yang result yg hypo..risau takut pengsan katanya...pastu minum pula Milo Ais...tapi Milo Ais O ye tanpa gula dan susu...sbb mmg sebelum pregnant pun kalau ambil Milo mmg Milo O..


Next day jumpa doktor untuk check up & review bsp...Alhamdulillah baby ok..denyut jantung pun cantik...result bsp semua cantik tapi ada satu yang hypo tu kena jaga2 takut boleh pitam @ pengsan. So doktor nasihatkan standby gula2 , kalau terasa pening je makan gula2...alamak dah la skrg ni tak suka makan yang makan yg manis. Tapi me akan cuba ...inshaaAllah demi kesihatan baby & me as well ;). Igtkan dah boleh stop bsp check tu tapi mmg kena continue sampai la bersalin...hmm..nampaknya kena la beli mesin check glukos tu...kalau tak jenuh nak menapak ke klinik 4 kali sehari. Cuma berat me je tak naik2 ,maybe sbb selera makan tu masih kurang.

Dah nak masuk 5 bulan, getting better...muntah2 dah berkurang..cuma pagi & petang je..itupun muntah asid..byk angin dlm badan kot...so sebolehnya me cuba elakkan makanan yg boleh menyebabkan 'angin' tu bertambah..

Apapun, me sanggup tempuh dan berdoa semoga segalanya dipermudahkan oleh Dia . InshaaAllah...Doakan me ye ^◕‿◕^


2 comments:

Cik Itah said...

tahniahhh.. semoga semuanya baik2 sahaja

Nurzakiah Hanum said...

semoga dipermudahkan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...