Thursday, December 8, 2016

Tahniah Adik Ipar & Pasangan

Assalamualaikum wbt...

Lately kemalasan nak update blog yang sememangnya tak glamor ni..hihi. Tak kisah la...for me yang penting blogging tu as diary, walaupun tak update hari2 tapi untuk tarikh & peristiwa penting sebolehnya me cuba rajinkan diri...ye la,bukan selamanya kita muda & ingat peristiwa2 penting kan.

Jumaat lepas me dan keluarga mertua ada rombongan 'Mak Siti' ke Arau Perlis...kali ni mak mertua dpt menantu belah utara pulak...belah timur & barat dah ada...soon org KL pulak...hihi

Kami bertolak sehari awal , stay kat Homestay Raihana...berdekatan dgn Pusat Matrikulasi Arau...sangat selesa..ada 3 bilik air termasuk yg dlm masterbedroom. Bilik ada 4, termasuk bili solat yg agak luas. Dapur dan kemudahan lain semua lengkap kot nak masak la kan..tapi kami takde nak masaknya...dah penat gitu..malam keluar makan..breakfast keluarga pengantin perempuan hantar esok paginya...Nasi lemak dan karipap...lengkap dgn air sekali. Tapi dok busy sangat sampai me terlupa nak snap gambar homestay tu. Yg penting bersih dan mmg puas hati.

Tiba harinya ...bil 'Big Day'...En hubby dari dalam kereta dok pesan dan nasihat macam2...maklumlah tak mudah nak galas tanggungjwp jaga anak dara orang...nak jadi nakhoda rumahtangga...yang penting walaupun dah nikah Mak jangan lupa...restu Mak tu sgt penting. Alhamdulillah sekali lafaz adik ipar me dan pasangannya selamat diijabkabulkan oleh ayah pengantin perempuan sendiri.
Suasana selebelum akad nikah..
Alhamdulillah...terbina sebuah lagi 'Masjid' ;)
Family Pengantin Lelaki & Family Pengantin Perempuan
Lepas tu kami lepak je kat Masjid...malas nak balik homestay...lepas solat Zohor terus gerak pi rumah pengantin perempuan...cantik je mata memandang...hijau pokok padi sepanjang jalan...kebetulan rumah pengantin perempuan pun area sawah padi. Makanan memang banyak. Tapi tekak me ni tak boleh nak makan macam2, nanti tak pasal2 semua keluar balik.

Pengantin Baru ♥
Pengantin Lama ♥♥
Family potrait...Nampak x sawah kat blkg tu..nice
Lepas makan dan bergambar kami tak tunggu lama, Mak Usu dan family kena balik Kedah sebab mak mertua dia kurang sihat...Pak Cu pulak nak balik KL hari tu jugak. Kami pi lepak sekejap tepi pantai, konon nak pekena laksa tapi perut still kenyang. So balik je homestay..masing2 kepenatan.

Pesanan kepada pengantin...Ali & Yana...jagalah rumahtangga korang baik2 ok..kena tolak ansur dalam semua perkara...jangan mengungkit kekurangan pasangan masing2 dan terimalah seadanya. Paling penting kenalah hormat keluarga pasangan masing2. Semoga kalian bahagia berkekalan hingga ke Syurga

Esok paginya lepas sarapan terus pegi Pasar Pokok Getah ataupun org Perlis panggil Nat Pokok Getah..perhh luas sangat...kiri kanan jalan..memang tak larat la me nak jelajah semua. Pusing tak sampai separuh dah penat.
Macam2 ada & murah sangat.
Lepas ronda kejap kami  bertolak balik ke Kajang...konvoi dgn adik ipar yg lagi sorang tu sebab dia nak singgah Perak, rumah nenek isteri dia. Satu van lagi dorang pi jalan2 dulu ke Kangar. Ye la..alang2 dah sampai kan. Macam me ni tak larat, kebetulan mak mertua pula demam..esok pula dah keje.

Ingatkan bukan musim perayaan jalan smooth je, tapi sesak sepanjang jalan...pukul 10.30pm baru sampai rumah...penatnya.....







Tuesday, December 6, 2016

Isteri Tuan Ihsan *Tonton & Download*

Assalamualaikum wbt...

Drama adaptasi novel Sara Kyoko dibintangi oleh Aaron Aziz & Amyra Rosli..

Sinopsis :-

Seroja Irdina gadis 24 tahun, membesar di kota . Kunjungan ke kelab malam adalah tempat berhibur bersama teman-teman. Demi melindungi rasa sedih Seroja berlagak selamba dan berani . Saroja juga lantang dalam bersuara. Tetapi yang pasti dia sangat nakal , manja dan keras kepala ( semuanya cukup lengkap dan ada pada diri Saroja ). 


Tuan Ihsan Iskandar kerana keliru antara cinta dan teman, dia pergi jauh membawa hati yang kecewa dan membina kehidupan di kota London. Tumpuannya hanya pada kerjaya, tak pernah terlintas untuk jatuh cinta sehingga mencapai 47 tahun usianya.



Demi satu permintaan, Tuan Ihsan kembali ke Malaysia. Demi sebuah amanah, dia dipertemukan dengan Seroja Irdina, gadis yang dipohon dapat dijaga olehnya selepas ibu Seroja meninggal dunia. Ibu Seroja( Imaninah ) adalah teman istimewa pada Tuan Ihsan. Pada Imanina , Tuan Ihsan sahaja yang boleh menjaga Seroja kerana Seroja sebatang kara. Imaninah dibesarkan di rumah anak yatim dan keluarga ayah Seroja pula telah membuang mereka kerana Soleh berkahwin dengan bukan wanita pilihan keluarga. Episod baru kehidupan Seroja bila tinggal banglo mewah Tuan Ihsan. 




Hari pertama Seroja ke banglo Tuan Ihsan. Seroja memperkenalkan diri sebagai calon Isteri Tuan Ihsan. Kedegilan dan suka melawan membuatkan Tuan Ihsan hampir sakit jantung. Didalam rumah ada peraturan yang ditetapkan tetapi Seroja susah untuk mendengar arahan Tuan Ihsan hingga pembantu rumah turut dimarahi oleh Tuan Ihsan kerana kedegilan Seroja. Tuan Ihsan yang digelar " Pak Cik Hot " pening dengan kerenah Seroja. Seroja juga diberi seorang bodyguard yang bernama Yusri untuk memantau pergerakan Seroja. 



Namun Seroja Irdina mempunyai aura yang kuat, sesiapa sahaja mudah jatuh sayang padanya. Hadirnya di dalam banglo mewah Tuan Ihsan mengubah sunyi jadi gegak-gempita, hambar jadi ceria, suasana menjadi meriah dengan gelak tawa, sehinggakan para pekerja banglo tersebut berpaling setia. Tanpa pengetahuan Tuan Ihsan , Seroja mewujudkan applikasi group whatsap Calon Isteri Tuan Ihsan. Di situ mereka bercerita dan mengutuk Tuan Ihsan , projek dan pelbagai lagi . 



Meskipun Tuan Ihsan dan Seroja kerap bertelagah apabila bersua muka, sebenarnya di hati masing - masing terbit satu rasa. Memandangkan usia mereka yg terlalu ketara berbeza, Seroja tertanya, jatuh cintakah dia kepada pakcik hot tersebut? Sedang Tuan Ihsan pula keliru, apakah rasa didadanya itu namanya “cinta”, apakah sunyi yang dirasainya itu tandanya “rindu”? 



Kehadiran Dr. Zaim , membuatkan Tuan Ihsan rasa cemburu dan rasa tercabar. Ditambah pula bila Dr. Zaim memberi amaran pada Tuan Ihsan agar tidak mengongkong Seroja. Tuan Ihsan terus merasa dirinya tercabar bila Seroja rapat dengan Dr. Zaim. Dr. Zaim terlibat sebagai model projek kerja akhir Seroja. Sebenarnya Seroja sengaja rapat dengan Dr. Zaim kerana dia cemburu bila melihat Hanani Jane ( model kaki pensel 2B ) yang bertujuan untuk mengikis duit Tuan Ihsan. 

Image result for instagram isteri tuan ihsan

Tuan Ihsan pergi berjumpa dengan Tan Sri Shamsudin ( Datuk Seroja ) untuk meminta menjadi wali Seroja tetapi keegoan Tan Sri enggan mewalikan Seroja kecuali Tuan Ihsan sanggup membayar 10 juta. Sholeh ( ayah ) mempunyai adik yang masih belajar di Rusia. Dengan ini saja mereka boleh bernikah. 



Perkahwinan yang dirancang menepati citarasa Tuan Ihsan. Kini status aplikasi dalam wassap group bertukar kepada Isteri Tuan Ihsan. walaupun Tuan Ihsan lebih dewasa, gara-gara terlalu biasa bersendiri, kadang terlupa bagaimana menjaga hati wanita bergelar isteri selayaknya. Seroja Irdina pula masih dengan jiwa mudanya, masih dengan keras kepalanya, barannya tetap bersisa, adakalanya dia mahu dilayan bagaikan seorang puteri, dia mahukan suami meletakkannya sebagai 1st prioriti, jangan ada sebarang rahsia, dia mudah berburuk sangka. 

Image result for instagram isteri tuan ihsan

Disangka Tan Sri Shamsudin terus menjulang keegoannya. Masa berganti terlalu pantas. Kehadiran cicit melembutkan hati Tan Sri Shamsudin. Pada mulanya keengganan Seroja memaafkan datuknya sendiri selepas dipujuk oleh suaminya yang kini Tan Sri Shamsudin semakin uzur dimakan usia. Persaudaraan yang terputus terjalin semula . Seroja dan Tuan Ihsan bahagia . Memang benar pepatah melayu berkata Cinta tidak mengenal usia.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...